Amerika-kupa: Új-Zéland már 4-0-ra vezet

2013.09.10. 23:43

Az Amerika-kupa harmadik versenynapja is új-zélandi dominanciát hozott, a páros vitorlásversenyen a idei legnagyobb különbséggel győzött az Emirates, 1 perc 5 másodperccel előzte meg az amerikai Oracle csapatát.

Az amerikaiak úgy kezdtek, ahogy az előző két futamban is, az első fordulónál már vezetést szereztek, ezt tovább tudták növelni a bőszeles szakaszon. A szembeszélre fordítva azonban óriási lett a különbség a két csapat között, három mérföld (4,8 km) alatt az új-zélandi csapat nemcsak feljött, de 1 perc 17 másodperccel az élre is állt. Az előző futamokon inkább az Oracle tudott előnybe kerülni, valószínűleg műszaki hiba miatt estek vissze ennyire. Pár másodpercet még faragtak, de az 1 perc 5 másodperc nagyon súlyos vereség.

Az Oracle a nap második futamára már ki sem állt, – erre joga van, a kilenc győzelemig tartó versenyben egyszer kérhet halasztást – , először nem lehetett tudni mi volt az ok, a katamaránjuk beállításaival lehettek problémáik, de az is elképzelhető, hogy mentálisan viselte meg őket a súlyos vereség.

A páros versenyben keddi győzelmével a Team New Zealand 4-0-ra vezet. Az öt futamból csak egyszer tudott nyerni az amerikai hajó, most igazából mínusz egyen állnak, nem nullán. Az előversenyen tiltott súlyt használtak a hajójukon, ezért arra büntették őket, hogy mínusz két győzelemről induljanak.