Amerika-kupa: Új-Zéland már 7-1-re vezet

2013.09.16. 00:16

Az Emirates Team New Zealand már csak két futamgyőzelemre van attól, hogy megnyerje az Amerika-kupát, összesítésben 7-1-re vezet a kilenc győzelemig tartó párcharcban. A vasárnapi két futamból az amerikai Oracle katamaránja is nyert egyet a San Franciscó-i öbölben..

Szombaton már látszott, hogy az Oracle-nek jót tett, hogy lecserélte taktikusát, és úgy tűnik, a mérnökök eltalálták végre a vitorlás optimális beállításait. Az amerikaiak a kilencedik futamban is remekül startoltak az első fordítónál már 18 másodperccel vezettek. A szembeszeles szakaszon, ami eddig inkább az új-zélandiaké volt, nagyon jó taktikát választott és még inkább elhúzott az Oracle. A bőszeles szakaszra már 33 mp előnnyel fordult, és esélyt sem adott az Emiratesnek, hogy felzárkózzon.

A tizedik futam az eddig legkiélezettebb versenyt hozta, ezúttal az Emirates jött ki jól a startból, az első fordulóig 11 másodperces előnyt harcolt ki, de a szembeszeles részen nagyon feljött az Oracle, 150 méteres hátrányt dolgozott le az amerikai egység. A két hajó többször is lekeresztezte egymást, négyszer változott, ki vezet, majd a második fordítóhoz egy másodpercen belül érkeztek. A bőszeles szakaszon azonban nagyot rontott az Oracle, az egyik keresztezésnél lelassult, és hiába próbált utána szűkebb pályát befutva az Emirates elé kerülni, nem volt esélye, az új-zélandiak már nagyon gyorsan hasították a vizet, és végül 11 másodperccel győztek.

A következő két futamot kedden rendezik, az Emirates már akkor megszerezheti az Amerika-kupát, az Oracle nehéz helyzetben van, nyolc futamot kéne nyernie úgy, hogy közben csak egyet veszít.