Amerika-kupa: az Emirates kétperces előnye semmit sem ért

2013.09.21. 00:26
A 34. Amerika-kupa 13. futamán hiába volt óriási előnyben az Emirates Team New Zealand a Oracle katamaránja előtt, nem tudott újabb győzelmet behúzni, mert nem ért célba a verseny 40 perces limitidején belül. A megismételt futamban az Oracle nem követett el taktikai hibát, simán nyert, ezzel 8-3-ra javított a kilenc győzelemig tartó párharcban.

A San Franciscó-i öbölre köd ült, ezért a futam eleve később indult, de az alig 10 csomós szél is lassú versenyt sejtettet. Ezért is engedélyezte a zsűri az orrszélvitorla alkalmazását. Azt remélték, egy plusz vitorlával nagyobb tempó érhető el, de ez is kevésnek bizonyult.

A rajtban és a befordulásban még az Oracle volt elöl, de a gyenge szélben az Emirates vitorlása fokozatosan elhúzott, sokkal jobb taktikával dolgozott az új-zélandi egység, megtalálták az optimális irány. A második bójánál már körülbelül 500 méterrel vezettek, innentől már nem is az volt a kérdés, hogy meg tudják-e verni az amerikaiakat, hanem az, hogy célba érjenek 40 percen belül. Erre már nem sok esély mutatkozott a harmadik bójánál sem, körülbelül kétperces hátrányban voltak. A negyedik szakaszon hiába próbálkoztak a manővereikkel, még a célegyenesig sem értek el időben. Ezzel a Oracle újabb esélyt kapott, hogy javítson az 8-2-es álláson.

A megismételt futamban már felerősödött a szél, a rajtnál Dean Barker kormányozta nagyszerűen az Emiratest. Az Oracle át akart vágni a bal oldalára, de jól zárta a szöget, az amerikai hajó le is a lassult, miután vissza kellett kormányoznia. Az Emirates azonban nem sokáig volt előnyben, a bőszeles második szakaszon leelőzte az Oracle. Az új-zélandiaknak az oldalváltásnál majdnem sikerült beleszállniuk az amerikai katamaránba. Ezért büntetést is kaptak. De ami még ennél is jobban visszavetette őket, az a második bójánál végrehajtott forduló volt. az utolsó pillanatban balról kerültek, de szinte megállt a hajójuk a manőverben.

Ez a megtorpanás is jó százméteres hátrányt jelentett, de az Oracle jobb taktikával is haladt a szembeszeles szakaszon, és fokozatosan elhúzott, végül közel egy percet vert az Emiratesra.