Nincs karja, de nyerni akar a fitneszes

2013.09.21. 11:29

A 37 éves Barbie Thomas kétévésen veszítette el mindkét karját, de már nagyon hamar elhatározta, hogy teljes életet fog élni. Fogyatékosság nem zavarja, másoknak is példát mutat, fitneszversenyeken indul az épekkel.

Thomas kétévésen szenvedett áramütést, megégett, de túlélte a balesetet, két karját azonban vállból amputálni kellett. Miután felépült, ki kellett találnia, hogyan is tud élni a mindennapokban. Kreatívan kellett használni a testét, kezének szerepét a lábai, a szája és válla vette át, egyátalán nem okoz neki gondot például egy ajtót kinyitni, de simán főz és vezetni is tud.

Kar nélküli fitneszversenyző

Már gyerekkora óta sportol, futballozott, aerobic- és táncórákra járt. A fitnesz felé már később, első gyereke születése után fordult, ekkor kezdett súlyzós edzéseket is végezni, majd 2003-tól versenyeken is indult.

A fitneszversenyek két számból állnak, a test- és az izmok harmonikusságát és kidolgozottságát megmutató pózolásból, és egy akrobatikus és erőelemekből álló táncból. Thomas sok lábemeléssel, szaltóval és spárgával színezi gyakorlatait, nem is rosszul, idén ötödik lett az észak-amerikai bajnokságon. Van néhány olyan gyakorlata is, amit mások a karjuk segítségével oldanak meg, ő viszont csak a felsőtestében vagy a lábaiban bízhat, ezért is erősítette meg nagyon a törzsizomzatát.

Azt tudja, hogy nehéz úgy nyerni, ha nincsenek felső végtagjai, mert a pontozóbírók a test szimetrikusságát is figyelik, de igyekszik ebből is motivációt meríteni és még jobban küzd.