A négyesfogathajtó Eb helyszíne készen áll a rajtra

2013.09.24. 13:21

Minden készen áll a rajtra az ünnepélyes megnyitóval csütörtökön kezdődő nyolcadik, izsáki négyesfogathajtó Európa-bajnokságon.

"Izsák a helyi vállalkozók összefogásával felkészülten várja a nyitányt" - jelentette ki a helyszínen tartott keddi sajtótájékoztatón Mondok József, a város polgármestere, egyúttal a szervezőbizottság elnöke, aki ígéretet tett arra, hogy a Bács-Kiskun megyei település kiváló házigazdája lesz az eseménynek.

Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy alig több mint három hete jó volt magyarnak lenni a szlovákiai Kistapolcsányban az egyéniben és csapatban is magyar sikerrel zárult kettesfogathajtó-világbajnokságon, s reményei szerint ez így lesz az elitkategória kontinensviadalán is.

Az esélyeket illetően Tóth Tamás szövetségi kapitány és a hétszeres világbajnok Lázár Zoltán egyetértett abban, hogy a címvédő hollandok a favoritok.

"Tudjuk, nagy az elvárás. A célunk az, hogy a lovainkból a maximumot hozzuk ki, aztán vasárnap kiderül, ez mire volt elég" - mondta Lázár, aki tagja volt a kettesek vb-jén aranyérmes magyar csapatnak. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, ilyet még nem csinált soha, hogy egy évben mindkét kategória világversenyén induljon, de hozzátette, mindig szerette a nagy kihívásokat.

Tóth Tamás a magyar indulók névsorát ismertetve elmondta, hogy Lázár Zoltán mellett a csapatban szintén világbajnok Dobrovitz József, illetve utóbbi fia, ifj. Dobrovitz József alkotja a magyar csapatot, míg egyéniben Bozsik József visszalépése miatt nyolc helyett hét hazai résztvevő lesz Bárdos Attila, Galbács Ferenc, Móró Lajos, Osztertág Kristóf, Váczi István, Váczi Csaba és Osztertág Márk révén. Úgy fogalmazott, hogy egyéniben és csapatban egyaránt dobogós helyezés elérése a cél.

A 29. Sárfehér Napok keretében sorra kerülő Eb-n tíz nemzet 36 hajtója indul, és a mezőnyben tíz világbajnok is lesz. A megnyitót csütörtökön 16 órától rendezik, majd pénteken a díjhajtással kezdődik a verseny, szombaton a maratonhajtással folytatódik, és vasárnap az akadályhajtással zárul.