Index-cikkből köszöntötte Orbán Taricsot

2013.09.24. 10:41

Magyar idő szerint késő este, Belvedere-ben köszöntötte a hétfőn százéves olimpiai bajnok Tarics Sándort a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára, Szabó Bence, valamint Kemény Dénes, a vízilabdázók elnöke. A meglepetésvendég Brad Gilbert olimpiai bronzérmes teniszező volt, mivel Tarics is imádja a sportágat, ráadásul ugyanabba a San Franciscó-i klubba járnak.

Tarics az 1936-ban győztes vízilabdacsapat tagja, 1948-ban hagyta el Magyarországot – Belvedere-ben él –, jó egészségnek örvend, ő a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka.

Mérnökként lett világhírű, rugós alapokra helyezte a felhőkarcolókat – a Dobos-torta rétegei ihlették meg –, az ENSZ földrengésügyi bizottságába is beválasztották.

Tarics meghatódott, amikor Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Borkai Zsolt MOB-elnök levelét felolvasták neki. Kemény Dénestől pedig fürdőköpenyt kapott, amelyen a neve és a kora szerepel.

Orbán levele:

Nagy titkok tudói önök, 1913-ban születettek. Weöres Sándor azt tanítja: csak úgy lehetünk nagybetűs emberek, ha mások javát keressük, ha életünk célja a körülöttünk élők boldogítása. Ennek testvérgondolata az ön vallomása: arra a legbüszkébb, hogy soha nem ártott senkinek.

Az emberségnek, a jóságnak ezekre a magaslataira csak kevesek jutnak fel. Ön azonban, ezalatt a 100 év alatt más csúcsokat is meghódított: az olimpián és az építészetben is lenyűgözte a világot. A magyar leleményesség példájaként megtalálta és kihasználta azokat a lehetőségeket, amiket mások észre sem vettek. Jobbkezesként bal kézzel dobott góljai ugyanúgy döntő fontosságúak voltak, mint az ötlete, amellyel épületek százainak és emberek tízezreinek óvta meg épségét a földrengések alatt.

Kedves Sándor bácsi!

Engedje meg, hogy ezen a kivételes jubileumon szívből gratuláljak Önnek. Kívánok még sok boldog, családja körében eltöltött időt és mindehhez kiváló egészséget!

Borkai azt emelte ki, hogy a világlátása, a bölcsessége, az embersége és a jósága példaértékű a mai fiatalok előtt, ezért is sajnálja, hogy fizikailag oly távol él Magyarországtól. „Azt tudom, hogy lélekben szinte mindig velünk vagy, és ma is hazajársz, ha Magyarországra jössz.”

„Száz évet megélni egészségben, szellemi frissességben különleges teljesítmény. Biztos vagyok benne, hogy ehhez nem csak jó gének kellettek. Az a nyitottság, alkalmazkodóképesség, tisztesség, következetesség, szeretet, ami az életedet jellemezte és jellemzi, mindannyiunk számára követendő. Remélem, Rióban is ott leszel velünk az olimpián, mert a jelenléted, a kisugárzásod óriási segítség” – zárta gondolatait Borkai.

Tarics az ünnepség után Gold 36 rendszámú autójába ült, és hazavezetett.