Amerika-kupa: az Oracle már hétszer nyert sorozatban

2013.09.25. 00:05

A 34. Amerika-kupa a 18. napon sem dőlt el, az amerikai Oracle a 17. és a 18. futamot is megnyerte, így a vitorlások párharcában 8-8-ra áll az Emirates Team New Zealanddal. A verseny kilenc győzelemig tart, szerdán tehát biztos meglesz a győztes a San Franciscó-i öbölben.

A 18. futamot az Emirates jelentős hátrányból kezdte, a rajt előtti taktikázásban az Emirates kormányosa, Dean Barker nagyot hibázott, szabálytalanul vágott be az Oracle elé, és a két hajó össze is ütközött. Az új-zélandiak ezért két bünetést is kaptak. Az Oracle így már a befordulásnál 17 másodperccel vezetett, ehhez következő bójáig még hozzátett 12-t.

A szembeszeles szakaszon a Emirates navigált ügyesebben, tíz másodpercet hozott ellenfelén. A bőszeles szakaszon azonban megint gyengébb volt, és az Oracle 29 másodperces előnnyel szerezte meg sorozatban hatodik győzelmét.

A napok óta szenvedő új-zélandiaknak lett volna lehetőségük a 18. futam elhalasztását kérni, hogy összeszedjék magukat, de nem éltek ezzel. Úgy gondoltak, ilyen kedvező szélben muszáj versenyezniük.

A start után úgy is tűnt, igazuk van. Jó taktikával ki tudták szorítani a Oracle-t, és a kedvezőbb íven fordultak be bőszélre. A második szakaszon közel száz méterre meg is tudtak lépni, de úgy tűnt, az eddig legszorosabb verseny bontakozhat ki. A második bójánál hét másodperccel korábban fordult az Emirates.

A szembeszélben a pálya jobb széle felé húzódtak, de az amerikaiak is ezt választották. A szabályok szerint az Emirates lehetett volna előnyben a balra keresztezésnél, de az Oracle egyszerűen legyorsulta. Az új-zélandiak kedvezőtlen ívre szorultak, és utána már hiába próbáltak visszakapaszkodni, nem volt esélyük, 54 másodpercet kaptak.