Így lett tök utolsóból első a Red Sox

2013.11.01. 09:01

Fantasztikus átalakuláson ment keresztül a Boston Red Sox az előző baseball-szezonhoz képest, amit az utolsó helyen zárt saját csoportjában, idén azonban már az egész ligát nézve a legjobb teljesítményt nyújtották az alapszakaszban.

A Red Sox, akárcsak a St. Louis Cardinals, 97-65-ös mérleggel zárta a szezont, így a saját főcsoportjukban első helyen kiemelve várhatták a rájátszást. A Cardinals előbb a Pittsburgh Piratest (3-2), majd a Los Angeles Dodgerst (4-2) győzte le a döntőbe jutásért, míg a Boston a Tampa Bay Rays (3-1) és a Detroit Tigers (4-2) ellen jutott tovább.

Az október 23-án kezdődött World Series első mérkőzését Bostonban rendezték, azt 8-1-re meg is nyerte a Red Sox, utána azonban fordítani tudott a Cardinals. 1-2 után azonban már nem tudták megállítani a Red Soxot, amely az utolsó három mérkőzésen mindössze négy futást engedett a 2011-es bajnoknak. A Boston ezzel mindössze a második olyan csapat lett az MLB történelme során, amely azután, hogy utolsó lett a csoportjában, bajnok tudott lenni - ez egyedül az 1991-es Minnesota Twinsnek sikerült eddig.

A Red Sox 2004 és 2007 után a harmadik címét nyerte az elmúlt 10 évben, de ugyanez igaz lett volna a St. Louisra is, ha ők nyerték volna a sorozatot, a Cardinals ugyanis 2011-ben és 2006-ban is ünnepelhetett már a World Series végén. A bostoni csapatot 2002-ben vette meg az a John W. Henry, akié egyébként a Liverpool focicsapata is, neki is órási szerepe van abban, hogy a Red Sox a harmadik címét nyerte a tulajdonosváltás óta.

A St. Louis csapata ugyan tele olyan dobójátékosokkal, akik 96-100 mérföld/órás (154,5-161 km/h) sebességgel tudják dobni a labdát, a második és harmadik mérkőzést leszámítva nem tudták megállítani a Bostont, amely 1918 óta először szerezte meg a bajnoki címet hazai pályán.

Red Sox win World Series, final out

A World Series hatodik mérkőzésén hiába volt több ütése (9-8) a Cardinalsnak, a Red Sox sokkal hatékonyabb volt, és 6-1-re nyerte a döntő mérkőzést. A St. Louis egyetlen futását Daniel Descalsco szerezte a hetedik inningben, de azzal csak szépíteni tudott, addigra ugyanis már 6-0-ra vezetett a Boston. A harmadik inningben Shane Victorino ütéséből szerzett három futást Jacoby Ellsbury, David Ortiz és Jonny Gomes, míg a negyedik inningben az idei rájátszásban nagyon gyengén szereplő Stephen Drew szerzett hazafutást, amit Jacoby Ellsbury és David Ortiz 1-1 pontja követett.

A Red Sox ezzel 4-2-re nyerte a négy győzelemig tartó sorozatot, mellyel a 8. bajnoki címüket szerezték meg.

A Boston átalakulása mögött az általános igazgató, Ben Cherington, valamint a nyáron a Tampa Baytől megszerzett edző, John Farrell állnak, akik teljesen új alapokra helyezték a csapatot. Bár rengeteget költöttek a játékosok szerződéseire - övék volt a Dodgers és a New York Yankees mögött a legmagasabb összesített fizetési mutató, de nem 1-2 sztárra költöttek sokat, hanem minden posztra az átlagnál jobb, de nem szupersztár kaliber játékost vettek. A nyáron leigazolt 8 játékosra összesen 86,2 millió dollárt áldoztak.

Persze óriási szerencséjük volt azzal, hogy lényegében minden téli igazolásuk bevált, hiszen a megszerzett nyolc játékosból hatan kulcsszerephez jutottak a szezonban, Joel Hanrahan és Brock Holt is csak sérülés miatt miatt nem nyújtottak maradandót.

A World Series legértékesebb játékosa (MVP) a Red Sox kijelölt ütője, David Ortiz lett, aki a döntők történelmében ütőátlagban és bázisra jutási átlagban is a második legjobb mutatókat produkálta. A 37 éves dominikai a harmadik legidősebb, akit a World Seriesben MVP-nek választottak.