Előd
7 °C
16 °C

Ilyen lett a vívók Aranycsarnoka

2013.11.08. 18:30

Pasaréten átadták a Vasas felújított vívócsarnokát, a különleges fémburkolata miatt az Aranycsarnok néven emlegetett létesítményt.

A közel negyven évvel ezelőtt épült csarnokot az A4 Stúdió tervezi alapján újították fel. Ahogy azt korábban Kendik Géza vezető tervező elmondta, az aranyszínnel a klub sikereire akarnak utalni. A Vasas vívói eddig kilenc olimpiai aranyérmet nyertek, legutóbb Szilágyi Áron lett olimpiai bajnok 2012-ben. Szilágyi kilencéves kora óta szintén a Kovács Pálról elnevezett csarnokban edzett.

Az épületet 14-18 milliméter vastag, aranyra színezett, alumínium szendvicspanellel vették körbe, az ablakoknál vékonyabbá és vívómaszkszerűen lyuggatottá vát lemezt használtak. A borításon Vasas-sportoló figurák sziluettjeit is megjelenítettek.

„A tervezés során fő szempont volt a természetes fény jelenléte a csarnokban, és a belső tér vizuális kapcsolata a csarnok körül elterülő sportparkkal. A cikk-cakk formájú, fűrészfogas, északra tájolt, homlokzatmagas üvegezett felületek reflexiómentesen biztosítják a fény bejutását, oly módon, hogy a vívóedzést, versenyt ne zavarják. A csarnokszobrot körüljáró napfény minden évszakban, minden nap, minden órában az aranyszín más és más árnyalatát mutatja meg" – írta Kendik Géza a koncepcióról.