Leváltották a román kerékpárszövetség magyar elnökét

2013.11.13. 22:53

A Román Kerékpár Szövetség (FRC) igazgatótanácsa leváltotta elnöki tisztségéből Novák Károly Eduárdot, akit többek között azzal vádolnak, hogy nem engedte román csapatok részvételét a székelyföldi kerékpáros körversenyen - közölte szerdán a Mediafax hírügynökség. A csíkszeredai magyar nemzetiségű sportvezető, paralimpiai bajnok vitatja az ellene hozott döntést.

    Az igazgatótanács a szövetség fegyelmi bizottságának a jelentésére hivatkozott, amely szerint Novák Károly Eduárd sokszorosan megszegte a kerékpárszövetség alapszabályát, szubjektív kritériumok alapján válogatta ki azokat a kerékpárosokat, akik Romániát képviselték a nemzetközi versenyeken, és általában a Csíkszeredai Intersport klub kerékpárosainak kedvezett.
    Novák Károly Eduárd szerint az igazgatótanács szabálytalanul járt el, hiszen a szabályzat szerint csak neki áll jogában összehívni ezt a testületet, ő pedig ezt nem tette meg. A szakvezető szerint az Ifjúsági és Sportminisztérium is felelős a szabályzatszegésért, mert a minisztérium két képviselője is részt vett az ellene lázadók ülésén.
    A csíkszeredai sportvezető kijelentette, könnyedén cáfolhatná az ellene felhozott vádakat, de egyelőre csak azzal kíván foglalkozni, hogy szabálytalanul váltották le a tisztségéből. Hozzátette, várja a minisztérium hivatalos álláspontját, hogy eldönthesse, a bírósághoz fordul-e a jogsérelem miatt.
    Novák Károly Eduárdot tavaly nemzeti hősként ünnepelték Romániában, azt követően, hogy Románia első paralimpiai aranyérmét szerezte meg a londoni játékokon pályakerékpárosként. A csíkszeredai sportoló eredetileg gyorskorcsolyázónak készült, de 19 éves korában gépkocsibalesetet szenvedett, és amputálni kellett az egyik lábfejét. A sportolót ez év március 15-én választották a Román Kerékpár Szövetség élére.