Csaknem 250 milliós tajvani-magyar sportegyüttműködés

2013.11.19. 15:44

A tajvani parlament elnöke, Vang Csin-ping bejelentése szerint 33 millió tajvani dollárt (246,8 millió forint) különítenek el Tajvanon, melyet a magyarokkal kötött sport együttműködés területén lehet majd felhasználni - tájékoztatta az MTI-t kedden a Magyar-Tajvani Parlamenti Baráti Társaság.

Az együttműködési megállapodás aláírására a fenntartható fejlődés és a sport jegyében szervezett konferencia lezárása után került sor Tajvanon, a partnerségi szerződést Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke és Thomas Tsai, a tajvani ötkarikás szervezet vezetője írta alá.

A kétnapos konferenciát a Magyar-Tajvani Parlamenti Baráti Társaság elnöke, Ékes József és a tajvani magyar képviselet közös kezdeményezésére a legnevesebb tajvani sportegyetem, a National Taiwan Normal University rendezte, amelyre az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért és ifjúságért felelős államtitkársága is meghívást kapott.

Az együttműködési megállapodás szignálását követően a MOB képviselői - Borkai Zsolt mellett Szabó Bence főtitkár - találkoztak a kajakosok és kenusok, a vívók, a tornászok, a cselgáncsozók, a birkózók és az úszók tajvani szövetségének képviselőivel - egészítette ki a Magyar-Tajvani Parlamenti Baráti Társaság a MOB korábbi beszámolóját.

A házigazda egyetem és a magyar képviselet kiváló magyar sportolókat, illetve a sporttal összefüggésben dolgozó magas szintű vezetőket hívott meg, akik előadásokat tartottak a rendezvényen. A Taiwan-Hungary Sport Fórumon részt vett így többek között az olimpiai bajnok Kovács Ágnes és Novák Ferenc is.