Akik a győzelemért összefossák magukat

2013.11.19. 14:34
Hogy mi különbözteti meg a győztes sportolót az egyszerű embertől, arra a válasz nem csupán annyi, hogy többet gyakorol és erősebb, hanem az is hozzátartozik, hogy képes legyen minden szégyenérzetét levetkőzve olykor nézők milliói előtt is könnyíteni magán. Persze ez leírva messze nem adja vissza azt, ami ilyenkor valóban történik. Összeszedtük a sporttörténelem legnagyobb beszarásait és hugyozásait.
Úgy dörzsöltem a seggem a fűbe, mint egy kutya

Aki járt már tömegrendezvényen, az tudja, a WC-k előtt nagyobb a tolongás, mintha ingyensört osztanának valahol. Különösen igaz ez a futóversenyekre, amelyek előtt mindenki ideges, muszáj elvégeznie a dolgát, mert ki tudja, a verseny közben lesz-e lehetősége erre, és jobb felkészülni a legrosszabbra, hiszen kinek van kedve időt veszíteni amiatt, hogy WC-t keresgél.

Egy sportpályán azonban bármi megtörténhet, és ha a sportolókra rátör a kényszer, kínjukban a legváltozatosabb módszerekkel és akár a legnagyobb közönség előtt kénytelenek könnyíteni magukon.

A több órán át tartó versenyeknél szinte elkerülhetetlen, hogy ne törjön rá a sportolóra az inger. Hiába izzadnak ki magukból szinte mindent, a versenyzők rengeteget isznak, akár több liter folyadékot is magukhoz vehetnek menet közben, a veseműködés sem áll le. A folyamatos terhelés miatt az elektrolit háztartás felbomlik, emésztőrendszeri zavarok is jelentkeznek, sokszor az idegesség miatt.

Felmérések szerint a maratonisták, hosszútávú triatlonisták 80-90 százalékánál valamilyen gyomorpanasz jelentkezik verseny közben.

A Tour de France jellegzetes képei közé tartozik, hogy mintha vezényszóra történne, az egész mezőny megáll, és az út két szélén a dolgát végzi. Az ügyesebbek akár a bringáról is végre tudják hajtani a mutatványt. A szabályok azonban igyekeznek kordában tartani a kerékpárosokat, nehogy az egész Tour egy több ezer kilométeres WC-vé váljon. Volt már olyan, hogy azért büntették a kerékpárost, mert nézők közelében állt le pisilni.

A maratonfutás is veszélyes üzem, bár a mai futóversenyeken már kötelező kelléknek számít a pár kilométerenként elszórt mobilvécé, korábban nem számított alapfelszerelésnek. A városi futók így minden talpalatnyi zöldet megpróbáltak kihasználni, hogy legalább ne a nézők szeme láttára kelljen üríteniük. Aki nyerni akar, az azonban ezzel nem foglalkozhat, hiszen minden másodperc számít. A győzelem és a sokszor több ezer dolláros pénzdíj felülírja a szégyenérzetet is.

Nem egy maratonista, félmaratonista volt már, aki, nincs jobb szó rá, összeszarta magát, de női világcsúcstartóról, Paula Radcliffe-ről is készült olyan videó futás közben, amelyen azt látni, hogy a kamerák előtt leguggol, és az aszfalton végzi el a dolgát (2005-ös London Marathonon). Később azt mondta, egy darabig vívódott, hogy mit tegyen, de annyira a győzelemre koncentrált, hogy tudta, meg kellett lépnie.

A hosszútávúszóknak könnyebb a dolguk, észrevétlenül belepisilhetnek a tengerbe, tóba, folyóba.

A világ leghíresebb futballfosásást Gary Lineker mutatta be az 1990-es világbajnokság ír–angol meccsén, amiről az 50. születésnapján mesélt a BBC-nek:

Elengedtem magam, aztán magam sem tudom, hogy, de megtörtént. A videón jól látható az egész, úgy csináltam, mint egy kutya, miután elvégezte a dolgát. Sosem volt annyi területem a pályán, mint azokban a percekben.

A brazil Ronaldóval ilyen sosem fordulhatott volna elő, a már 1999-ben is hízásra hajlamos csatárt hashajtóval fogyasztották, de hogy ne legyen belőle kellemetlensége, a Copa Americát állítólag pelenkában játszotta végig.

A német Jens Lehmannról is legelőször az jut az eszünkbe, hogyan pisilt meccs közben, nem pedig a teljesítménye. Lehmann a Stuttgart kapusaként az Unirea Urziceni elleni Bajnokok Ligája-meccs közben szaladt ki a reklámtáblák mögé. Hasonlót aztán nemrég a dortmundi Götze is bemutatott a Málaga ellen.

Ilyet nemcsak a labdarúgók, hanem az amerikaifocisok is elő szoktak adni, Nick Novak, a San Diego Chargers rúgójátékosa például egy 2011-es mérkőzésen könnyített magán 1,5 perccel a mérkőzés vége előtt, hogy semmi se zavarhassa az esetleges mindent eldöntő mezőnygólkísérlet során. Novak ráadásul segítséget is kapott a műveletben, egy törölközővel takargatták a pálya szélén.

Akárcsak az úszókat, az autóversenyzőket sem látjuk teljesen verseny közben. Narain Karthikeyan egy interjúban elismerte, hogy több pilóta is az autóban ülve vizel, bár magát nem sorolta közéjük, azonban az egykori F1-es pilóta, Johnny Herbert büszkén vállalta, hogy szinte majdnem minden futamon bepisilt. A NASCAR-os Tony Stewartnak is voltak kellemetlen percei időnként – egy 2004-es versenyen például beszólt a rádión a csapatnak, hogy sürgős dolga akadt, ami miatt kiállna a boxba, majd nem sokkal később közölte, hogy már tárgytalan a kiállás.

A motorversenyző Valentino Rossinál azonban senki sem csinálta elegánsabban, ő félrehúzódott, megállt, és egy mobil WC-ben intézte el a dolgát.

Ha önnek is vannak sportolós vécézős történetei, írja meg nekünk!