Cseh: Végre nekem is szerencsém volt

2013.08.03. 18:59

Elképesztő hajrával nyert világbajnoki ezüstérmet Cseh László 100 méter pillangón a barcelonai vizes vb-n.

Nem volt túl jó a rajtja és az első ötven méter sem, Cseh csak a hatodik helyen fordult, 24.22-vel. Szédületesen ment mellette az egyes pályán a német Steffen Deibler.

Nemcsak Cseh, hanem a későbbi győztes dél-afrikai, Chad Le Clos sem kezdett túl erősen, ő az ötödik helyen fordult.

Aztán jött az utolsó húsz méter, mindenki beerősített, de senki nem annyira, mint Cseh, aki fokozatosan jött fel és végül 39 század hátránnyal csapott célba Le Clos mögött. Harmadik a lengyel Konrad Czerniak lett, akit Cseh mindössze egy századdal előzött meg.

Cseh a második ötvenen 27.23-at úszott, ami komoly eredmény. 51.45-ös eredménye természetesen országos csúcs.

Az amerikai Ryan Lochte, aki a legjobb idővel került a fináléba, csak a hatodik lett.

Cseh tíz éve a városban nyerte élete első világbajnoki ezüstjét, most sem megy haza úgy, hogy nem állhat a dobogón. Az elmúlt tíz évben nem volt olyan világverseny, amelyiken ne szerzett volna legalább egy érmet.

"Ez egy nagyon értékes ezüstérem. Szerencsém is volt a végén, tudtam, hogy a falnak, a benyúlásnak jól ki kell jönnie, mert a vége nagyon szoros lesz. Jól is jött, végre egyszer nekem is szerencsém volt. Az elején azt mondtam, ebben a versenyben egytől nyolcig minden benne van. Az elsőtől messze voltam, mert Chad Le Clos nagyon jó időt úszott. Köszönöm a sorsnak, hogy így alakult ez a verseny. Azt tudtam, hogy az edzés bennem van, ez az ezüst visszaadja az önbizalmam is. Ettől nem féltem, mert ez csak két hossz és egy forduló. Veszítenivalóm se volt. Kihoztam belőle mindent, ahhoz képest, hogy alig úsztam ezen a távon. A kettes pályának örültem, mert legalább nem középen voltam, és tudtam, hogy amit pénteken elrontottam, azon javíthatok. Az is okkal történt. Álljunk azért a földön, nem leszek sprinter, a vasárnapi váltóban is háton fogok úszni."

Hosszú Katinka 200 háton hatodik lett. "Most rendben volt a rajtom, el sem fáradtam, jó volt az egész. Lehettem volna akár negyedik is persze, mert kevésen múlott, de hát továbbra is még csak tanulom ezt a számot, május óta idáig jutottam el. Örülök és folytatom a 200 hát megtanulását."

Kapás Boglárka 800 gyorson negyedik lett.

100 m pillangó, világbajnok:
Chad Le Clos (Dél-afrikai Köztársaság) 51.06 mp
2. CSEH LÁSZLÓ 51.45
3. Konrad Czerniak (Lengyelország) 51.46

800 m gyors, világbajnok:
1. Katie Ledecky (Egyesült Államok) 8:13.86 p
2. Lotte Friis (Dánia) 8:16.32
3. Lauren Boyle (Új-Zéland) 8:18.58
4. KAPÁS BOGLÁRKA 8:21.21