Mintha vért hánytam volna, olyan volt

2013.08.04. 19:27 Módosítva: 2013.08.04. 19:44
Magyarország negyedik aranyérmét Hosszú Katinka szerezte a vizes világbajnokságon. Ennél csak egyszer volt jobb a szereplés.

A 200 vegyes aranyérme után Hosszú Katinka a barcelonai úszó-világbajnokság zárónapján az egyéni zárószámban második győzelmére készült. Általában a 400 vegyest szokta a fő számának nevezni. A tavalyi olimpián, amikor nem ment neki, ebben az állóképességi számban negyedik lett, itt volt a legközelebb a dobogóhoz, két kínai és egy amerikai előzte meg.

Az olimpiai bajnok Je-Si-ven azonban nincs jó formában Barcelonában, a rövidebb távon nem fért fel a dobogóra, pedig egy éve az utolsó ötvenen gyorsabban úszott a férfiaknál győztes Ryan Lochte-nél.

Hosszú most több mint két másodpercet vert rá az előfutamban. A kínai századra annyit úszott vasárnap délelőtt, mint Jakabos Zsuzsa, de a kínai kapta a hármas pályát, vagyis Hosszú jobbján rajtolt. A vasasos versenyző bal oldalán a spanyol Belmonte Garcia kapott helyet. A hatoson Jakabos indult, míg a címvédő amerikai Beisel a hetesen.

A délelőtti eredmények alapján nem volt túlzás: ezt a versenyt leginkább ő veszítheti el. De nem tette.

Már ötvennél elsőként érintette a falat, amikor a pillangóról hátra fordultak, fél másodperc előnye volt. Százötvennél majdnem két másodperccel, másfél testhosszal vezetett, jócskán a világcsúcson belül volt.

A mellúszásban sem torpant meg, tovább növelte előnyét az első ötvenen, a másodikon azonban megközelítették, de még akkor is megvolt a világrekord.

Az amerikai Beisel felvette valamelyest a tempóját, de ő is 1,3 másodperccel, vagyis tisztes távolból követte.

A gyorson aztán kezdett savasodni, a mozgásán érződött, hogy nem bírja végig ezt a szédületes tempót, a spanyol Belmonte meg is közelítette, de nyolc tizedet megőrzött előnyéből, vagyis simán nyert.

Duplázott, háromszoros világbajnok lett, ami egyetlen magyar úszónőnek sem sikerült eddig.

A világrekord pedig azért sem sikerülhetett, mert ahogy említettük, Je 58 másodpercet úszott Londonban, míg ő 62 másodperc alatt teljesítette az utolsó szakaszt. Végül két másodpercre került a rekordtól.

  • 1. Hosszú Katinka 4.30.41
  • 2. Belmonte Garcia 4.31.21
  • 3. Elisabeth Beisel 4.31.69
  • ....
  • 6. Jakabos Zsuzsanna 4.34.50

Hosszú két aranyat és egy bronzérmet szerzett a barcelonai vizes-vb-n, Jakabos a hatodik lett, a kínai Je hetedik.

Edző-vőlegénye, Shane Tusup a nyakába vette a futam után - úgy átélte a futamot, és úgy szurkolt, hogy egy dobbantásával eltört egy deszkát  -, de egy kicsit szomorú volt, mert egy tizeddel elmaradt az Európa-csúcstól.

"Előre elterveztem, hogyan fogok ünnepelni, de semmi erőm sem maradt. Úgy kiúsztam magam, hogy egy cseppnyi sem maradt bennem. És ezek most nemcsak szavak. De legalább mindent kiadtam magamból, ezért nem tudtam két tizedet lecsípni az időből. Az utolsó öt méteren már alig vártam, hogy megérintsem a falat. Úgy éreztem, mintha állnék, és nem haladnék, mintha vasmacska lenne a lábamon, és már méterekkel korábban kivetettem volna. Mintha vért hánytam volna, borzasztó érzés."

Hosszú a vb után megy férjhez, de a nevét megőrzi az úszásban.