Valami nagyon jó indulhat a vízilabdában

2013.08.06. 13:48

A magyar férfi vízilabda-válogatott tíz év után imét világbajnokságot nyert. A nők 2005 után ismét éremszerzők, más nemzet mindkét csapata nem jutott elődöntőbe Barcelonában.

A férfiaknál megállapítható, újra egy sikerkorszak kezdődhet el, míg a nők, miután sorozatban negyedszer lettek elődöntősök nagy nemzetközi tornán, az állandóságot képviselik a mezőnyben.

A férfiaknál 5-6, a nőknél 8-9 közel azonos erősségű csapatról szoktak beszélni a szakemberek.

A férfiak három meccsen fantasztikusan játszottak, a kiesés szakaszban csak pár percre kerültek hátrányba. Kiss Gergővel még a Világliga előtt beszélgettünk, és ő már akkor ráérzett, a védekezés pontossága lesz a háromszoros olimpiai bajnoktárs, Benedek Tibor alaptétele.

Benedek tökéletesen felkészült az ellenfelekből, hitet adott csapatának, hogy elérhető a közösen áhított cél. Ez az arany még inkább össze fogja érlelni a társulatot, bár rögtön a vb-cím utáni sajtótájékoztatón a kapitány megjegyezte, a sydney-i olimpiai győzelem után nem volt könnyű a budapesti Európa-bajnokság, most pedig újra a Margitsziget a házigazda (2014-ben Magyarország rendezi az Eb-t).

A reptéren ünneplő tömeg bebizonyította, rengeteg szeretik a vízilabdát, ezt a még mindig formálódó csapatot. Talán ide illik a párhuzam, 1997-ben, Kemény Dénes első sikerekor is spontán ünneplő tömeg verődött össze a Komjádi uszodánál. Most a reptéren sem csak családtagok voltak, hanem a sportág hatalmas drukkerei.

Akik ezt fogadtatást átélték, hatalmas motivációs töblettel mennek neki a következő a felkészülésnek.

A góllövőlista jól körberajzolta, kik voltak a vezérek. Varga Dénes 13 gólt lőtt, Szivós Márton és Vámos Márton egyaránt tizenkettőt. Varga tehetsége régóta szembeszökő: eleganciája, finom megoldásai, de most lett vezér. Testvérével, Dániellel együtt, aki egy ujjműtét után is ott volt a medencében, nyugodtan nevezhetjük agytrösztnek.

Szivós abszolút élni tudott azzal, hogy most már rangidősként neki többet kell vállalnia. Élvezte is, lubickolt, hogy a nagy téttel bíró helyzeteket el kell vállalnia. A 21 éves Vámos pedig a fiatal berobbanó titán, aki ráadásként 75 százalékos hatákonysággal tüzelt, ami megdöbbentően jó szám.

A kapus Nagy Viktor óriásit lépett előre, mert ugyan 54 százalékos védési hatékonyság van a neve mellett, az utolsó három meccsen extázisban védett, szinte vonzotta a labdákat, előre tudta, hová fognak érkezni, ami felnagyítja Gergely István kapusedző érdemeit is.

Tudatosság, ezt visszhangozták a szakemberek, ami Nagynál is maximáisan tetten érhető.

A csapatnak van jövőképe, elég csak arra gondolni, hogy Bedő Krisztián a héten a junior világbajnokságon fog azért küzdeni, hogy junior bajnok is legyen.

És a lányok

Hasonlóan hozzájuk, a női csapatnak is van jövőképe, ráadásul náluk még több a fiatal. A visszatérő Kisteleki Dóra – aki nyíltan bevallotta, majdnem belahalt a fizikai felkészítésbe, az állandó lépcsőzésbe - valami olyasmire célzott a bronz megnyerése után, hogy sohasem játszott még ennyire egységes csapatban.

Erre rímel, hogy Merész András szövetségi kapitány a szeretetet emelte ki, amikor a csapat titkairól faggattuk. Az köti össze őket.

Merésznek az összekötés nem lesz könnyű szeptembertől, mert a csapat több mint fele légiósnak áll, Amerikába mennek, nekik még csak egy hétvégi összetartást sem tud megszervezni. De meg fogja oldani, erre utalt.

Összetartó közösség, mondta Tóth Ildikó a bronzmeccs után, amelyen 10-8-ra vertük az oroszokat. „Tökmindegy, hogy most nekem ment jól és dobtam hármat, a többiek nélkül nem mennék semmire. Jó meccsem volt, bejöttek a csavarjaim, az óhéber is, de a csapatunk sikere, nem az enyém.”

És valahogy az volt a szép, hogy senki sem beszélt Rióról egyik szakágban sem, hiszen van még hazai Eb, utána vb. Nem lettek hirtelen hangzatos ígéretek, hanem szerényen teszik majd a dolgukat.