2013-as fiktív olimpiánkkal verjük Londont

2014.01.02. 19:36
A várakozásokat messze felülmúló 2012-es londoni olimpiai szereplés után összességében 2013-ban is kimagaslóan teljesítettek a magyar sportolók az olimpiai versenyszámokban, és bár vannak alulteljesítő sportágaink is, lesz mire költeni a magyar sportba ömlő pénzt. A két legnépszerűbb sportág az atlétika és a vizes számok mellett a hagyományosan magyar specialitásnak tekinthető kajak-kenuban és vívásban is rendeztek világbajnokságot, utóbbiban, ahogy birkózásban is, itthon nyerték az érmeket sportolóink. Fiktív éremtáblázatunkon a londoni eredményt is túlszárnyalta a magyar csapat, mert 10 arany, 3 ezüst, 12 bronz a mérleg.

Vegyesúszás-királynőnk is lett

Hosszú Katinkának Londonban még az érem sem jött össze, de 2013-ban a vegyesúszás királynője lett, sikert hozott az új edzőjével, Shane Tusuppal elvégzett munka, kétszáz és négyszáz méteren is begyűjtötte a világbajnoki aranyat, és mindehhez hozzátett még egy bronzérmet kétszáz pillangón.

Az úszósportban Gyurta Dániel eddig is klasszisnak számított, bár 200 méteren az olimpia után elvették tőle a világcsúcsot, a vb-n már nem volt ellenfele, Európa-bajnoki csúccsal simán hozta a nála már szokásosnak számító első helyet.

Cseh Lászlónak az utóbbi időben nem jönnek össze a világversenyek, frusztráltságának már ő is többször hangot adott, de 2003-ban megkezdett sorozata még így sem szakadt meg Barcelonában. Ahogy korábban minden vb-ről, most is hozott érmet, de nem a specialitásának számító vegyesszámok valamelyikből, hanem 100 pillangóról: a dél-afrikai Chad le Clos mögött országos csúccsal lett ezüstérmes.

Gyurta és Hosszú sikerén senki sem lepődött meg a vizes vb-n, a férfi pólósok szereplése viszont mesébe illő lett. Az olimpián már egy megfáradt, kevésbé motivált, öreg csapat játszott, ami végül csak az ötödik helyre volt jó. A Benedek Tiborral új kapitányt is kapó, megforgatott válogatottól kevesen várták, hogy félévnyi munka után egyből a csúcsra ér egy világbajnoki arannyal. A végtelenül egységes és harcias játékosok is elismerték, nem feltétlenül a legjobb csapat nyert, hanem az, amelyik a leginkább akarta a győzelmet. Ahogy a férfi pólósoknak, úgy nőknek is sikerült az előrelépés Londonhoz képest, Merész András válogatottja a negyedik hely után már bronzérmet szerzett.

Már megint egy ezüst

Az olimpiákon az úszás mellet az atlétika váltja ki a legnagyobb érdeklődést, Magyarország, ahogy az elmúlt években mindig, csak Pars Krisztiántól várhatta az érmet. A olimpiai bajnok kalapácsvető az egész szezonban meggyőzően dobott, Moszkvában is ő volt a favorit, de Parsnak a vb-k valahogy nem akarnak összejönni. Két éve hat centivel maradt el aranyérmestől, most is második lett, ezúttal nagy különbséggel Pawel Fajdek mögött, és ahogy magyar atlétikának, úgy neki sincs vb-aranya.

Kard ki, kard, de a párbajtőr a nyerő

Szilágyi Áron végtelenül magabiztos vívása miatt is közönségkedvenccé vált a londoni olimpián, nem véletlen, hogy a budapesti vívó-világbajnokságon is a kardozótól várta mindenki az aranyat. Szilágyi most nem volt olyan ellenállhatatlan, bronzéremmel zárt, de a nagyon sűrű mezőnyben ez is óriási teljesítmény volt. Az éremre mindig esélyes Szász Emese is hozta magát, női párbajtőrben harmadik lett.

Férfi párbajtőrben Londonban nem rendeztek csapatversenyt, de Rióban már újra műsoron lesz. A magyar csapat (Imre Géza, Rédl András, Szényi Péter, Boczkó Gábor) a döntőben az ukránokkal vívott, akik csak egyetlen egy találatig vezettek, elsősorban Imre Géza nagy formájának köszönhetően Magyarország nyert 42-38-ra. Utoljára 12 éve nyert vb-t magyar párbajtőr-válogatott.

Nő a legjobb magyar birkózó

A birkózásnak az idei év leginkább arról szólt, egyáltalán megmarad-e, fennállt a veszély, hogy kiesik az olimpiai programból is. A budapesti világbajnokságnak is bizonyítania kellett, hogy érdemes megtartani ezt a tradicionális küzdősportot. Hogy a hazai vb mennyivel járult hozzá, nem tudni, de Nemzetközi Olimpiai Bizottság visszaszavazta a programba a sportágat. Londonban a magyar csapat három éremmel zárt, ezt most sikerült túlszárnyalni. Az 59 kilós szabadfogású Sastin Marianna két vb-ezüst és egy bronz után a csúcsra ért, öt másik birkózónk pedig bronzérmet szerzett. Sastiné mellett még egy női érem összejött, Barka Emese szerezte meg a harmadik helyet. Az 55 kilós kötöttfogású Módos Péter már Londonban is harmadik volt, a 84 kilós Lőrincz Viktornak még fivére, Tamás nyert ezüstöt az olimpián, a 96 kilós Kiss Balázs pedig 2009-es vb-győzelem után szerzett újra érmet.

Számolni is tudjuk az érmeket

A kajak-kenu Londonban is húzósportág volt, hat érmet, köztük három aranyat nyertek kajakosaink. A duisburgi vb-n már hét olimpiai számban sikerült dobogóra állniuk, és négyben győzni is tudtak. A férfi kenut az utóbbi években temették, tavaly Vajda Attilának sem jött össze az olimpia, idén azonban magabiztosan tért vissza, ezer méteren újra világbajnok lett. Felzárkózott mellé Vasbányai Henrik és Mike Róbert is, akik a kenu kettesek ezerméteres futamát nyerték. Az olimpiai bajnok kajakpárosunk, Dombi Rudolf és Kökény Roland nem tudott ismételni, de harmadik helyükkel bizonyították, továbbra is számolni kell velük. Kellemes meglepetés volt Dombvári Bence bronzérme kajak egyesben.

Kozák Danuta ugyanúgy duplázott, ahogy Londonban, az ötszáz egyes megnyerése után a négyessel is aranyat szerzett. Az egységben egy változás történt, Kovács Katalin helyére Vad Ninetta került be, Fazekas-Zur Krisztina és Szabó Gabriella maradt. Kovács az országváltással próbálkozó Janiccsal párosban ismételt, de ahogy az olimpián, itt sem voltak elégedettek az ezüsttel.

Felejtsük el ezt az évet

A dzsúdósok is abban reménykednek, hogy 2016-ben Rióból eredményesebb távoznak, mint idén. Az olimpián két érmet és két ötödik helyet szerző válogatott ezúttal egyetlen ötödik helyet tudott elhozni, bár hozzá kell tenni, mivel egy súlycsoportban egy nemzetből két versenyző is indulhat, jóval sűrűbb a mezőny, mint az olimpián. Ungvári Miklós, Csernoviczki Éva, Joó Abigél és Karakas Hedvig is helyezetlenül zárt.

A bokszolók sem lehetnek sokkal büszkébbek a teljesítményükre, ahogy a legutóbbi két olimpián és világbajnokságon most sem szereztek érmet. Ahogy Londonban, most is Harcsa Zoltáné lett a legjobb eredmény, a legjobb nyolcba jutott.

Az öttusázóknak sem sikerült a világbajnokság, egyéniben Kasza Róbert 12. helyezése volt a legjobb, a londoni bronzérmes Marosi Ádám, csak 24. lett, ahogy a legjobb női versenyzőnk, Földházi Zsófia is.