Rágalom, nincs 200 euróért vizelő ellenőr

2014.01.03. 13:29

Doppinggal foglalkozó cikksorozatunk első két részében két magyar élsportoló vallott az egészségügyi kockázatokról, a lelkiismereti kérdésekről, arról, hogyan kezdtek tiltott szereket használni, mennyit segít a dopping, és szerintük melyik a legfertőzöttebb sportág.

A sokszoros válogatott, profi sportolók egymás válaszait nem ismerték, és ugyanazokat a kérdéseket kapták, mint Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője, aki szintén csak a saját válaszait ismerte. A cikkek megjelenése után a MACS-vezér szót kért.

„Respektálom a sportolók véleményét, örülök neki, hogy ha név nélkül is, de vállalták a véleményüket, szerintem nagyon fontos lenne, hogy minél többet beszéljünk a kérdésről, és ne csak mindig a doppingellenőrző oldal hangoztassa a saját álláspontját, hanem a sportolói vagy akár a doppingolói oldal véleménye, érvelése is jelenjen meg, és kapjon nyilvánosságot."

A Neocitrán és a Red Bull nem dopping

Tiszeker Ágnes három ponton szólt hozzá a doppingoló sportolók véleményéhez:

  •  nem segít, hogy az athéni olimpia utáni doppingellenesnek kikiáltott előadáson az előadó doppingellenes főguru folyamatosan arról beszélt, nem szabad doppingolni, de mindenki csinálja, és az élvonal eredményei megközelíthetetlenek szerek nélkül

 „Akárkire is utal a nyilatkozó sportoló mint doppingellenes főguru, az nem én vagyok. Számos előadást tartok doppingellenes témában, 2004-ben, az athéni doppingesemények után ezt az előadást nem én tartottam. Előadásaim minden mondatát felvállalom, azokért felelősséggel tartozom, de az idézetben elhangzott megközelítés és álláspont nem az enyém."

  • a doppingellenőrzés majdnem egyenlő a maffiával, lehet tudni, melyik doppingellenőr az, aki 200 euróért pisil

„Ez a kijelentés rágalmazás, ráadásul ismerve a hazai doppingellenőrzések gyakorlatát igaztalan, hazug, minden alapot nélkülöző.  A Magyarországon dolgozó magyar doppingellenőröket ismerem, személyükért és munkájukért a Magyar Antidopping Csoport felelősséget vállal. Minden sportolónak joga és lehetősége van panaszt tenni ha egy doppingellenőrzés során bármely szabálytól való eltérést tapasztal, és minden sportolói megjegyzés, vagy panasz kivizsgálásra is kerül. Ha nem jelenti, akkor ezzel a sportoló maga is doppingvétséget követ el."

  • ha a nagy gyógyszergyárak komolyan gondolnák a doppingharcot, meg tudnák oldani, hogy a szerek könnyebben kimutathatóak legyenek. Hisztéria van, különösen Magyarországon. Abnormális, hogy amit egy átlagembernek szabad (Neocitrán, Red Bull, kávé), az itt tilos

„A hatályos WADA-tiltólistán a Neocitrán és a Red Bull összetevői nem szerepelnek, a kávét (a sportoló nyilván itt a koffeinre gondolt) pedig évekkel ezelőtt levették."