Harmadik hely a bandy-vb másodosztályában

2014.02.03. 14:01

A harmadik helyen végzett a magyar válogatott a vasárnap befejeződött jéglabda-világbajnokság B csoportjában Irkutszkban. Ádámfi Attilának, a magyar szövetség irányítójának beszámolója szerint a szibériai nagyvárosban összesen 17 csapatos vb-n a magyar válogatott a kilenccsapatos másodosztályban szerezte meg a bronzérmet, miután a Zenit-stadionban, mínusz 18 fokos hidegben 6-2-re legyőzte Japánt. A válogatott azzal, hogy a harmadik lett, összesítésben a világ 11. legerősebb válogatottjának számítanak.

A B csoport döntőjében az egész tornán rendkívül magabiztos lettek 8-1-re verték az észteket, míg az A csoportban a házigazda oroszok szerezték meg az aranyérmet a svédek 3-2-es legyőzésével, 15 ezer néző előtt.

A bandy – vagy magyarosítva jéglabda – futballpálya nagyságú jégfelületen űzött csapatjáték, amelyben a korcsolyát viselő játékosok ütőkkel próbálják a labdát az ellenfél kapujába juttatni. Egy csapatban 11 játékos van, tíz mezőnyjátékos és egy kapus. Egy mérkőzés - akárcsak a futballban - két, egyenként 45 perces félidőből áll.

Az első bandy-mérkőzést két klubcsapat között 1875-ben játszották, Londonban. Az 1952-es téli olimpián bemutató sport volt, és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elfogadta olimpiai sportágként, a hivatalos olimpiai programba azonban nem tudott bekerülni. Irányító szervezete a Nemzetközi Bandy Szövetség (FIB), mely 1955-ben alakult meg. A sportágat a világban becslések szerint hétmillióan játsszák.