Annyira sokkolta a csapatát, hogy nyertek, most kirúgták a kapitányt

2014.02.03. 16:02

A Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ) elnöksége kirúgta a női nemzeti válogatott szövetségi kapitányát, Hollósy Lászlót. A döntés 2013 májusa óta érlelődött.

„Hollósy Lászlót szakmailag a magyar röplabdázás elismeri, viszont morálisan nem felelt meg a fair play szellemének. A MRSZ álláspontja szerint egy szövetségi kapitánynak nem csak szakmailag, hanem erkölcsileg is példát kell mutatnia” – áll a szövetség közleményében.

Hollósyval az utóbbi évek egyik legjobb eredményét érte el a válogatott azzal, hogy eljutott a világbajnoki selejtező harmadik körébe. Ott két vereség után már nyilvánvaló volt, hogy nem jutunk tovább. Ekkor jött a franciák elleni zárómeccs, amelyen az Eb-8. ellenfél már 2-0-ra vezetett. Ekkor a kapitány drasztikus lépésre szánta el magát, egész egyszerűen nem állt szóba a csapattal, a taktikai utasításait Németh Lajos másodedző tolmácsolta. A végén 3-2-re nyertünk.

A meccs után már mosolyogva nyilatkozott az Nemzeti Sport munkatársának: „Az első két szettben nem találtuk a ritmust, s tudtam, hogy valami drasztikus lépésre van szükség, hogy sokkoljuk, felrázzuk a játékosokat.”

Ahogy a torna után a kapitány elmondta, ha az elithez nem is, a középmezőnyhöz mindenféleképp közelített a válogatott. A játékosok is elfogadták a furcsa edzői gesztust. Hollósy akkor még a további terveiről beszélt: „Továbbra is azt tartom, hogy nekünk a jövő évi Európa-bajnokságra való kijutás a fő célunk. Úgy érzem, hogy ez a csapat megfelelő alap a májusi selejtezők sikeres megvívásához, és összességében elégedett voltam a játékosok hozzáállásával. A fejemben már összeállt egy tizenöt-tizenhat fős keret, amelynek tagjaira májusban számítok, s akikkel az elkövetkezendő hetekben egyesével beszélni is fogunk az elképzeléseinkről.”

Ez a csapat már nem Hollósy Lászlóval fog készülni.

„A válogatott minden sportágban elsősorban a hazáját képviseli. Az elnökség ennek megfelelően fogja kinevezni az új kapitányt. A szövetség magyar vezetőt képzel el a válogatott élére, de nem zárkózik el a külföldi megoldások elől sem. Fontos, hogy szakmailag a lehető legközelebb álljon a nemzetközi szinthez, és higgadtan, fegyelmezetten képes legyen a csapatot összetartani" – írják a szövetségi közleményben.

Az új kapitányról szóló előterjesztést – a szakmai kollégium javaslatára – a szövetség elnöksége február 19-i ülésén vitatja meg. A válogatott felkészülési programja kész van, a vezető cseréje nem befolyásolja azt.