Szász Emese ötödik a vívó-Eb-n

2014.06.08. 17:58

Az ötödik helyen végzett a párbajtőröző Szász Emese a strasbourgi vívó Európa-bajnokság második napján, írja az MTI.

A világranglista-első Szász, aki a csoportkör után közvetlenül a legjobb 32 közé jutott, első főtáblás asszójában erős ellenféllel, Irina Embrichhel találkozott. Az észt egyéniben világbajnoki ezüst- és bronzéremmel is rendelkezik, akárcsak Szász, akinek azonban a bronzból eggyel több, szám szerint kettő van. A magyar párbajtőröző 6-7 után döntötte el a mérkőzést, akkor sorozatban négy tust adott, ezzel komoly előnybe került, s bár ellenfele szívósan küzdött, 14-12 után még egészen közel zárkózott, az utolsó tust Szászt adta.

A következő asszóban az a Lauren Rembi volt az ellenfele, aki a riói világkupaversenyen, május közepén aranyérmet nyert úgy, hogy a döntőben éppen Szászt győzte le. Most ugyanez nem sikerült neki, a tavalyi Eb-n bronzérmes magyar vívó - a hazai szövetség beszámolója szerint - adott egy tust, majd az első két harmad gyorsan véget ért passzivitás miatt, a zárószakasz így 1-0-ról indult. Az utolsó fél percig két tusnál nem volt nagyobb a különbség, akkor viszont a hátrányban lévő franciának támadnia kellett, sorban kapta a találatokat, a végére pedig hattusos különbség alakult ki. 

Az éremért Szásznak Bianca Del Carrettót kellett volna legyőznie, de ez ezúttal nem sikerült. Az olasz az első szakaszban pontosabb volt, három találatnyira elhúzott, a folytatásban pedig a magyar vívó csak tartani tudta a lépést, közelebb férkőzni nem tudott, 7-10 után pedig - ahogy az ilyenkor, a hajrában gyakorta lenni szokott - még nőtt is a különbség. 

Antal Edina a finn Terhi Lumme legyőzése után kikapott a német Monika Sozanskától, Révész pedig azután, hogy túljutott a svéd Emma Samuelssonon, vereséget szenvedett az olasz Rossella Fiamingótól. Antal 28., Révész 30., Tóth Hajnalka pedig 53. lett. 

    Eredmények (a verseny honlapjáról):

    a 64 között:

Antal Edina-Terhi Lumme (finn) 13-8

Révész Julianna-Emma Samuelsson (svéd) 15-11

Francesca Quondamcarlo (olasz)-Tóth Hajnalka 12-10

    a 32 között:

Szász Emese-Irina Embrich (észt) 15-13

Monika Sozanska (német)-Antal 15-9

Rosella Fiamingo (olasz)-Révész 15-7

    a 16 között:

Szász-Lauren Rembi (francia) 10-4

    negyeddöntő:

Joséphine Jacques André Coquin (francia)-Jana Zvereva (orosz) 15-11

Bianca Del Carretto (olasz)-Szász 15-9

Simona Gherman (román)-Jana Semjakina (ukrán) 15-14

Marie Florence Candassamy (francia)-Ljubov Sutova (orosz) 15-11

elődöntő:

Del Carretto-Coquin 15-13

Candassamy-Gherman 15-9

    döntő:

Del Carretto-Candassamy 15-12

    A végeredmény: 1. Bianca Del Carretto, 2. Marie Florence Candassamy, 3. Joséphine Jacques André Coquin és Simona Gherman, ...5. Szász Emese, ...28. Antal Edina, ...30. Révész Julianna, ...53. Tóth Hajnalka