Pistorius mentálisan ép, büntethető

2014.06.30. 12:59

Több mint egy hónapos szünet után folytatódott Oscar Pistorius pere. A barátnőjét meggyilkoló műlábú futót a bíróság harmincnapos pszichiátriai megfigyelésre kötelezték, ennek az eredményét közölték hétfőn. A szakvélemény szerint Pistorius a gyilkosság idején nem volt mentálisan zavart.

A futót azért küldték megfigyelésre, mert a védelmében beidézett tanú, Merryl Vorster pszichológus szerint Pistorius gyerekkora óta szorongásos betegséggel szenved. Gerrie Nel ügyész úgy vélte, hogy ez a betegség közrejátszhatott a gyilkosságban, ezért kérte a 30 napos szakvizsgálatot.

Pistoriusszal három pszichiáter és egy klinikai szakpszichológus foglalkozott. A pretoriai bíróságon ma közölték a szakvéleményüket.

Nel ügyész úgy értelmezte a pszichiátriai elemzést,, hogy Pistorius a gyilkosság idején meg tudta különböztetni a helyes cselekedetet a rossztól, nem szenvedett olyan mentális betegségtől, ami miatt ne lehetne büntetőjogilag felelőssé tenni.

A védelem a tárgyalásra beidézte Alexander Versfeldet, aki gyerekkorában kezelte a műlábakat kapó Pistoriust. Versfeld elmondta, hogy Pistorius sokat szenvedett fogyatékossága miatt, lábprotéziseit is meg kellett tanulnia használni, de sokszor elesett, a kutyájuk is gyakran feldöntötte, nem ment neki az egyensúlyozás.

Nel azt próbálta megtudni, hogy a sötétben mennyi esélye van annak, hogy Pistorius elesik. Versfeld szerint egész nagy. Ez a vádat erősítheti, hogy a futó korábban azt vallotta, azért tévesztette össze Reeva Steenkampot egy betörővel, mert nem égtek a lámpák a házban. Vallomásában viszont nem tett arról említést, hogy mikor visszatért a lövések után a hálószobába, elbukott volna. Versfeld később módosított, mivel Pistorius jól ismerte a helyet, a karját is használva támaszkodásra, elkerülhette a bukást.