Úristen, blokkolták a sportfogadóoldalam

2014.08.15. 08:51
A magyar állam lelőtte a külföldi sportfogadási oldalak jelentős részét, így aki otthonról a gépén fogadni, vagy játszani akar, kénytelen új szolgáltatót keresni, vagy gondolkodhat más megoldáson. Összegyűjtöttük a kérdéseket, és igyekszünk megválaszolni, mit érdemes kipróbálni.

Magyarországon tíz éve lehet online fogadásokat kötni, a kialakult rendszert azonban megszüntették.

Millióim ragadtak a sportfogadási oldalon, most mi lesz?

Ha arra ébredt, hogy az eddig gond nélkül használt külföldi sportfogadási oldalára nem tud belépni, és az agárversenyek, dél-afrikai röplabdatornák és az alaszkai curlingkupa oddsai helyett a NAV figyelmeztetése jelenik meg, nos, az bizony pech. De nézzük, mit lehet ilyenkor tenni.

A kormány július közepén, röviddel a brazíliai világbajnokság után kezdte meg a külföldi, Magyarországon illegálisan működő sportfogadási oldalak blokkolását. Mindezt egy 2005-ös törvény alapján tette, ám az egész csak 2013-ban lépett életbe, amikor a Szerencsejáték Zrt. égisze alatt - az ígérthez képest majdnem egy éves csúszással - létrehozták a TippMixPrót, az állami online szerencsejáték-oldalt.

Így zajlik a blokkolás

Először megjelenik a NAV holnapján arról, milyen határozatot hozott az illegális tevékenységet folytató honlap ellen, majd 15 nappal később a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a hazai internetszolgáltatók felszólításával elérhetetlenné teszi azt.

A cél nyilvánvalóan az, hogy a magyarországi szolgáltatók internetét használók kénytelenek legyenek a TippMixPrón elkölteni a pénzüket, és ne külföldi, itthon adót nem fizető oldalak tulajdonosait gazdagítsák.

De mitől lesznek illegálisak ezek az oldalak, ha törvényesen lettek bejegyezve más országban?

Az Országgyűlés július 4-i döntésének értelmében csak koncessziós díj megfizetésével és licenc kiváltásával folytathatnák tevékenységüket a külföldi cégek, ehhez viszont tevékenységi körönként (ilyen az online sportfogadás és a virtuális kaszinó) 102,4 millió forintot kell fizetnie, amire pluszban jön még a játékadó is. Kivéve a TippMixPrót, amelynek állami cégként, nem kellett licencet kiváltania és megfizetnie a koncessziós díjat, tehát meglehetősen nagy a piaci előnye.

Vagyis amíg nem váltanak licencet itthon, addig elérhetetlen lesz az ilyen cégek oldala. De hogy meddig, az kérdés. Jelenleg 90 napos, ideiglenes tiltások vannak érvényben, melyeket vélhetően folyamatosan hosszabbít majd meg az NMHH a NAV határozata alapján, addig, amíg szükségét látják ennek.

Már megint a magyarok!

A magyar állam lépései a szabályozás kapcsán nem egyedülállók Európában. Franciaországban és Olaszországban is sokáig blokkolták a külföldi fogadóoldalakat, de az EU nyomására végül mind a kettőnek fel kellett függesztenie a felfüggesztést, de a helyi működést ők is licenchez kötötték.

Igaz, a legnagyobb fogadási oldalak Olaszországban mostanában sem működnek, ami - feltételezve a maffia és a futball fogadási csalásokban manifesztálódott kapcsolatát - talán nem is annyira véletlen.

Skandináviában különadóval próbálják meg távol tartani a helyieket a külföldi oldalaktól, ugyanis minden norvég és svéd játékosnak 30 százalék adót kell fizetnie az után a nyeremény után, amit nem otthon működtetett szolgáltatónál nyert.

Dániában ez még magasabb, ott 45 százalék az adó, ami valóban elrettentő erejű lehet.

A Szerencsejáték Felügyeleti Főosztály hirdetményei között idén június eleje óta összesen 12 külföldi fogadási oldal blokkolásáról szóló határozatot találtunk, ezekből 8 szerepel a tiltólistán is, ám a nyolcból egy jelenleg is elérhető.

A részben illegális sportfogadás természetéből adódik, hogy ezen oldalak a többi, még működő társukkal egyetemben mekkora piaci részesedéssel bírnak. A Szerencsejáték Zrt. szerint a teljes piac 30-33 milliárd forintos, a külföldi szereplők szerint viszont jóval nagyobb, 40-100 milliárd közötti lehet, míg a játékosok számát nagyjából 250-350 ezerre taksálják.

Fogadás nélkül nincs sport

Nincs olyan futballstadion, ahol ne lehetne látni valamelyik nagy fogadóiroda hirdetését. A mezreklámoknál pár éve még aktívabbak voltak, hiszen a Bwin a Realnál és a Milannál vásárolta meg a legdrágább felületet – a Bayern Münchent más formában támogatja -, de a kisebbek is feltűntek az Espanyolnál, a Malagánál is. Angliában is előfordul, hogy egy fogadóiroda a mezszponzor.

Ha ezek az irodák elmennek Magyarországról, a tévék vagy a lapok alighanem megérzik, mert jelentős összeget fordítottak promócióra. A külföldi a cégek nagy örömmel jelentették egyébként, hogy a második negyedévben, amikor a vb ment, jelentősen emelkedett a bevétel, ezzel együtt a profitjuk. A Unibet például 112 millió fontos bevételt produkált, ebből 51 millió folyt be a meccsek alatt felrakott tétekből.

Ezért lehet az, hogy míg a Szerencsejáték Zrt. a 30 milliárdos piacból kiindulva piacvezetőnek tekinti magát, addig a külföldi oldalak képviselői csak legyintenek, ha a TippMixPro kerül szóba.

De térjünk vissza az alapfelvetésre, vagyis, hogy mi történik akkor, ha egy játékos számláján bármekkora összeg marad.

Őket nem lehet elérni

  • bet365.com
  • bwin.com
  • ladbrokes.com
  • betsson.com
  • www.fortunawin.com
  • hu.sportingbet.com
  • betclic.com
  • bet-at-home.com

Hivatalosan ezekre az oldalakra már nem lehet belépni – Magyarországról. Ugyanakkor amint átlépjük a határt és külföldi szolgáltató internetén keresztül próbáljuk elérni őket, már nem találkozunk a tiltással. De nyilván megszállott sportfogadónak kell ahhoz lenni, hogy az ember a határon túlra járjon minden alkalommal, amikor egy Pápa-Paks-rangadó gólszerzőire akar fogadni.

Az NMHH felügyelete mellett a blokkolást csak adott webcímekre érvényesíthetik a hazai szolgáltatók, ezért több esetben nincs is szükség a határátlépésre, az oldalak címében a .hu utótagot elég .com-ra cserélni, vagy az elejéről lehagyni hu. előtagot, és máris elérhetővé válhat a blokkolt oldal.

Kiskapuk, kiskapuk mindenhol

Az oldalak maguk is keresték, keresik a kiskaput, hiszen ha létrehoznak egy új url-t, amin ugyanaz az oldal érhető el, akkor azzal kijátszható a blokkolás. Többen élnek ezzel a lehetőséggel, sőt, olyan oldal is van, amely e-mailben tájékoztatta magyar felhasználóit, hogy milyen más, alternatív címen érhetik el az oldalt továbbra is (az elsőként blokkolt négy oldalból három szinte azonnal élt ezzel a kiskapuval).

Jól látható, hogy meglehetősen sziszifuszi harc ez, ráadásul nem is igazságos, hiszen jelenleg 8 oldal van blokkolás alatt, miközben több ezer másik gond nélkül elérhető. Sőt, olyan is van, ami ellen kiadták a tiltási határozatot, majd túlzottabb indoklás nélkül visszavonták azt: „az elrendelés oka megszűnt”, írja az SZF honlapja egy határozatban az egyik, korábban valóban blokkolt oldal kapcsán.

A magyar futball ettől az intézkedéstől nem lesz sokkal tisztább - mondjuk legalább a korosztályos meccsek kikerültek a kínálatból -, hiszen régebben, amikor még nem voltak elérhetőek a legnagyobb irodák, akkor Szlovákiába vagy Ausztriába jártak át nem kevés pénzt tenni a manipulált meccsekre. Aztán, ahogy a vádiratból megismertük, jöttek a szingapúri székhelyű cégek.

Azt ellenben régebben elérték, hogy a magyar meccsekre kizárólag kötésben lehetett fogadni, ha egy ilyet bevetne a Szerencsejáték Zrt., jelentősen javíthatná a hazai futball tisztaságát, mert három meccset már nem olyan könnyű befolyásolni, mint például azt, mennyi gól lesz a az egyik libalegelőn.

Kevesebb sportág, kisebb kínálat, így nem lesz könnyű nyerni

Nem lesz könnyű magához szoktatnia a fogadókat a Tippmixnek, mert egy-egy bajnoki vagy nemzetközi meccsre kisebb tétlapot ad, és messze nem ad annyi meccset, mint a neten elérhetőek. A sportágakban is kisebb kínálat, ezenkívül általában az oddsok is szerényebbek, mint a netes cégeknél.