50 testőr vigyáz a triatlonos hercegekre

2014.08.22. 16:03

Szombaton először rendezik meg Budapesten az Ironman 70.3 triatlont (1,9 km úszás-90 km kerékpár-21,1 km futás), az indulók között lesz három bahreini herceg is, akik már sok vitát kiváltottak versenyzésükkel. Mubarak bin Hamad, Nasszer bin Hamad és Khalid bin Hamad testőrökkel szokta teljesíteni a versenyeket.

A tavalyi floridai iromanen a hercegek ellen még tüntetést is szerveztek, mert agresszoroknak tartják őket. Egy szervezet azt állította, a hercegek a 2011-es arab tavasz után kínzásokban is részt vettek, és több sportolót is eltávolíttattak klubjából.

Ezek a szóbeszédek azonban nem nagyon hatják meg a versenyek szervezőit, mindenhol szívesen fogadják a bahreini királyi családot, ami állandóan kíséretével utazik. Saját Boeing 747-esükkel repülnek és autókonvojban haladnak. Az Origo információi szerint most a Four Seasons-be költöztek be a hercegek, százfős kíséretükkel, melyben ötven testőr is helyet kapott.

A versenyek közben is kíséretet kapnak, ahol lehet autóval követik őket testőreik. Erre panaszkodnak is vetélytársaik, mert van, hogy ezzel őket akadályozzák. A hosszútávú triatlon etikájával is ütközik, hogy állandóan futás és úszás közben is ott vannak a testőrök a hercegekkel. Az iromaneken még nagyon fontosnak tartják, hogy külső segítség nélkül teljesítsék a távot.

A szervezőktől megtudtuk, a hercegek nem külön felkérésre indulnak el Budapestre, maguk jelentkeztek. A bahreiniek csoportosan regisztráltak, majdnem negyvenen. A rendezőktől külön biztosítást nem kértek, úgy vélik, erről a TEK vagy a rendőrség gondoskodhat. Néhány extra igényt azonban teljesítenek, hogy a hercegek nagy létszámú csapata ne zavarja a többi versenyzőt. Így a Hamad családnak külön sátor, bejárat és konyha is jár.

A terepet már elkezdték felmérni, a Lágymányosi-öbölben már úsztak is a hercegek, és Simicskó István sportért felelős államtitkár is fogadta őket.

A triatlon számára fontos a bahreini hercegek jelenléte és szerepvállalása, nálunk befolyásosabb és elkötelezettebb szponzort, aligha találnának. A sportág fejlesztésében is részt vesznek, decemberben otthon fognak először nemzetközi versenyt rendezni. Azt remélik, a Forma1-es futam mellett, ez lesz a legnépszerűbb rendezvény az országban.