Röplabdameccset akart nézni, száz napja börtönben ül az iráni nő

2014.10.16. 11:29

Több mint száz napja van már börtönben Ghoncheh Ghavami, aki Teheránban nőként meg akart nézni egy röplabdameccset, amelyet Irán Olaszországgal játszott a Világligában. A 25 éves iráni-angol nőt azzal is vádolják, hogy a fennálló hatalom ellen fejtett ki propagandát.

ghavami2 3041630b

Ghavamit még június 20-án tartóztatták le az Azadi Stadionban, mert megszegte a nemi szegregációs törvényt. Nőknek tilos röplabdameccset nézniük Iránban. Az egyébként jogász Ghavami azóta börtönben van, 41 napot magánzárkában kellett töltenie. Az iráni hatóságok később tagadták, hogy a meccsnézés miatt tartóztatták volna le Ghavamit.

Ghavamival együtt még vagy egy tucat nő próbált bemenni a meccsre, mindannyiukat letartóztatták, de később Ghavamival együtt távozhattak a rendőrségről. Egy nappal később, amikor Ghavami visszament a holmijáért, újra letartóztatták, és ezután vitték abba a börtönbe, ahol a politikai foglyokat és az újságírókat szokták zárni.

Nemrég zárt tárgyaláson újra meghallgatta a teheráni Forradalmi Bíróság, és ekkor állítólag már az szerepelt a vádak között, hogy kormányellenes propagandát fejtett ki. A 90 perces tárgyalás után visszakerült a börtönbe. Egy hét múlva hozhatnak ítéletet.

Ghavamiért már több szervezet is szót emelt, a Nemzetközi Röplabda Szövetség elnöke, Ary S. Graça az iráni elnöktől, Hasszán Róhanitól kérte, hogy engedjék el a nőt. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság is segítséget kért iráni szervezetétől és a kormányzattól is.