Pistorius ügyvédje közhasznú munkavégzés kiszabását kérte

2014.10.17. 13:30

A barátnője halálában bűnösnek talált Oscar Pistorius ügyvédje pénteki védőbeszédében közhasznú munkavégzés kiszabását kérte a bíróságtól, mondván, hogy nem a börtön lenne a megfelelő büntetés a hatszoros paralimpiai bajnok dél-afrikai futó számára, akit gondatlanságból elkövetett emberölésben mondtak ki vétkesnek.

A sportoló ügyvédje, Barry Roux azzal zárta közel félórás védőbeszédét, hogy három évre szóló részleges lakhelyelhagyási tilalom, valamint közérdekű munka kiszabását kérte az ügyben eljáró Thokozile Masipa bírónőtől. Ez szerinte olyan büntetés lenne, amely társadalmilag is hasznos.

A jogász ezt megelőzően arról győzködte a tárgyalóteremben ülőket, hogy Oscar Pistorius lelkiismeret-furdalástól szenved, és csak arra vágyik, hogy "annyi jót cselekedhessen, amennyit csak lehetséges". "Semmilyen büntetés nem lehet rosszabb annál, amin az utóbbi másfél évben keresztülment" - érvelt Roux.

Az ügyvéd emellett kiemelte az őszinte lelkiismeret-furdalást, amit Pistorius barátnője véletlen megölése felett érez. "Ez a fájdalom soha nem fog enyhülni. (...) Az érzelmi trauma a legrosszabb büntetés" - jelentette ki a jogi képviselő, hozzátéve, hogy a sportoló már "mindent elveszített". Az egykor multimilliomos Pistoriusnak el kellett adnia házát és egyéb vagyontárgyait, hogy fedezni tudja perköltségeit.

Ezután Gerrie Nel ügyész vette át a szót, aki legalább tízéves börtönbüntetés kiszabását követelte. A vádhatóság szerint a házi őrizet "felháborítóan aránytalan" lenne Pistorius tettéhez képest.

A Reuters hírügynökség értesülései szerint az eredetileg péntekre tervezett ítélethirdetést keddre halasztották. A dél-afrikai törvények értelmében az egykor ünnepelt atléta legfeljebb 15 év börtönt kaphat, a legenyhébb esetben pedig felfüggesztett börtönbüntetésre vagy közhasznú munkavégzéssel egybekötött házi őrizetre számíthat.

Pistorius 2013. február 14-én a saját házában a mosdóajtón keresztül agyonlőtte 29 éves barátnőjét, akit állítása szerint betörőnek gondolt. Az ügyész amiatt indítványozta, hogy szándékos emberölés vádjában marasztalják el a sportolót, mert a pár az incidens előtt összeveszett, és szerinte Pistorius dühromában lőtte le a mellékhelyiségbe menekülő nőt.