Egy év börtönt kapott az iráni nő, aki férfi röplabdameccset akart nézni

2014.11.02. 12:48

Ügyvédje szerint egy év börtönt kapott az a brit-iráni kettős állampolgárságú nő, akit korábban azért tartóztattak le, mert be akart jutni egy férfi röplabdamérkőzésre.

Mahmúd Alizadeh Tabatabai védencét, Goncseh Gavamit még június 20-án vették őrizetbe egy stadionnál, amikor meg akarta nézni a világligán rendezett Irán-Olaszország meccset. Bár akkor rövid idő után elengedték, néhány nappal később ismét őrizetbe vették, amikor visszament a holmijáért, és egy teheráni börtönbe – abba, ahol a politikai foglyokat szokták fogva tartani – vitték, írja az MTI.

162417225  767065c

A nőt a hatóságok szerint biztonsági okokból kellett őrizetbe venni, semmi köze nem volt a röplabdamérkőzéshez, bár hivatalos vádemelés nem történt. Végül októberben került bíróság elé, egy zárt meghallgatásra, amely után most hoztak ítéletet, a végleges verzió szerint a rendszer elleni propaganda terjesztése miatt találták bűnösnek.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség idézte az iráni rendőrség parancsnokát, aki szerint a vegyes összetételű rendezvények látogatása nem szolgálja a társadalom érdekeit. A tilalom célja a hivatalos indok szerint az, hogy „megvédjék a nőket a férfiak illetlen viselkedésétől.” Hasonló okok miatt tiltották meg Iránban a nőknek, hogy labdarúgó-mérkőzéseket látogassanak.

Goncseh Gavami ügyében korábban a Nemzetközi Röplabda Szövetség elnöke, Ary S. Graça, illetve a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is szót emelt.