Lángcsóvák, nézőcsúcs, cheerleaderek és Dévényi Tibi bácsi Zuglóban

2014.11.17. 13:55
Nézőcsúcs, üvöltőzés az öltözőben: szombaton rendezték a kilencedik magyar amerikai foci döntőt, amin a Docler Wolves a hatodik, az Újbuda Rebels pedig az első bajnoki címére hajtott.
  • a Farkasok a magyar amerikai foci legsikeresebb csapata, amikor elindultak a magyar bajnokságban, mindig eljutottak a döntőig és tavaly kivételével mindig meg is nyerték
  • az Újbuda Rebels első döntőjét játszotta. Idén összeolvadtak a Budapest Cowboysszal, ezért kapták a Cowbells, a Kolomposok becenevet, szurkolóik a mérkőzésre több kolomppal érkeznek
  • a Farkasok szurkolói saját kabalaállattal és külön speakerrel jöttek.


Egy órával a kezdés előtt már igen nagy tömeg várakozott a bejáratnál. Még háromnegyed óra volt hátra a kezdőrúgásig, amikor egyenként bemutatták a két csapat játékosait, akiket a szurkolók nagy tapssal fogadtak. A hangosbemondó szerint a hivatalos nézőszám a tavalyi döntőhöz képest ezerrel több, 6000 néző volt.

A nézők közül sokan láthatólag nem sok meccset láttak korábban, sokan a belépőhöz kapott rövid szabályismertetőt olvasgatták a kezdés előtt. Már csak pár perc volt hátra a kezdésig, amikor a csapatok és a játékvezetők elvonultak az öltözőbe, majd a hangosbeszélő és a szakkommentátor a két csapat szurkolótáborának hangját mérte össze.

Végül jöhetett a bevonulás. A speaker először a hét bírót hívta ki, akik a cheerleaderek sorfala között vonultak ki a játékoskijáróból. A bírók után a két csapat lángcsóvák között, zenés koreográfiára érkezett a pályára, ahol hosszában felsorakoztak, hogy a nézőkkel együtt meghallgassák a Himnuszt. Ezután a négy-négy játékos a kezdőkörbe vonult, hogy kisorsolják egymás a kezdés lehetőségét. A pénzfeldobásnál a Farkasoknak volt szerencséjük, ők vezethették az első támadást. Mielőtt tényleg elkezdődött volna a mérkőzés, jöhetett az ünnepélyes kezdőrúgás, amit Dévényi Tibi bácsi végzett el.

Az első pontokat a zöld-fehérben játszó Újbuda Rebels szerezte, miután értékesítettek egy mezőnykísérletet (0-3). Mivel Magyarországon nincs hivatalos amerikaifoci-pálya, így a kapukat úgy alakították ki, hogy a két focikapu kapufái mellé erősítettek két-két magas rudat, erre rúghatták a mezőnykísérletet a játékosok.

A Rebels pontjaira egy elvesztett labdából hamar válaszoltak a Farkasok egy touchdownnal, majd a jutalomrúgást is értékesítették (7-3). A BVSC-pályán nincs játékidőt mérő óra, így a bíróknak kellett bemondaniuk a negyedből hátra lévő időt. Az is furcsának hathatott egy NFL mérkőzéshez szokott fülnek, hogy a bíró az ítéleteit magyarul mondta be: „a 69-es szabálytalankodott, megismétlik a kísérletet.” A negyed végén a Rebels még összehozott egy safety-t az ellenfélnek, így az első szünetre 9-3 volt az állás, ami maradt a félidő végéig.

A half-time showban cheerleaderversenyt és az Újpest Bulldogs kisiskolásainak mérkőzését láthatta a közönség.

Eközben az Rebels öltözője előtt elhaladva már-már amerikai jeleneteket láthatott az ember. A körülbelül 40 játékos egy kis öltözőbe zsúfolva ült körben, a társaság közepén a zöld-fehérek edzője, Karim Trabelsi angolul hangosan magyarázott a csapatnak, majd miután befejezte, a Lázadók csapatkapitánya ugyanezt megtette magyarul is, aki többek között arra kérte a csapattársait, hogy élvezzék a játékot.

Talán ő se gondolta volna, hogy az ellenfél nem szerez több pontot, és simán nyerik a döntőt. Pedig így lett. Az Újbuda Rebels ugyanis a második félidőben két touchdownt is szerzett, amivel 16-9-re elhúzott, majd a mérkőzés végén egy mezőnygóllal beállította a végeredményt (19-9), és megnyerte története első magyar bajnoki címét. A két csapat játékosai közül többeknek ez volt az utolsó mérkőzése. A találkozó MVP-je az Újbuda hármas számú játékosa, Kocsis Péter lett.

Amit a magyar amerikai fociról tudni kell

A magyar bajnokság első osztályában jelenleg négy csapat játszik, a Hurricanes, a Győri Shark, az Újbuda Rebels és a Budapest Wolves. A többi csapat, köztük jó pár vidéki mind alsóbb osztályokban játszik. Ennek az az oka, hogy sok csapatnak nincs pénze vagy megfelelő játékosállománya az első osztályban való induláshoz. A magyar amerikai fociban nincsenek profi játékosok, mindenki tagdíjat fizet. Nincs ez másképp a két döntős esetében sem. Az Újbuda Rebbels csapatánál például nyolcezer forintos havidíjat fizetnek a játékosok amellett, hogy a méregdrága felszereléseket is beszerzik. A nyolcezer forintos tagdíjért heti három edzésen és meccseken vesznek részt. A magyar amerikai focit az amerikai egyetemi bajnokságok szabályai szerint játsszák.

A cikket Szána Miklós írta.