Végük lehet a gigantikus olimpiáknak

2014.11.18. 13:34
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach Lausanne-ben ismertette negyvenpontos reformjavaslatát, az Olympic Agenda 2020-at, amellyel megújítaná az olimpiai mozgalmat. Forradalmat nem hirdetett, de törekvéseiben látszik, hogy olcsóbb olimpiákat szeretne, és az új sportágak is jobb eséllyel pályázhatnának a bekerülésre.

„Ez a 40 javaslat olyan mint a puzzle darabok, ha összerakod őket, azt mutatja, hogy NOB biztosítja az olimpiák egyedülállóságát, és megerősíti a sportot a társadalmakban" – mondta Bach, akit sokan nem értettek, hogy miért akar reformerkedni, mikor az olimpizmus sikertörténet és jól működik.

Elég azonban csak kicsit visszanézni, hogy kiderüljön, nincs minden rendben.

Az újkori olimpia az 1896-os kezdetektől mára túlnőtte magát, a világ legnagyobb sportshow-jává vált, ami a rengeteg bevétel mellett egyre több problémát is generált. Az egykor lelkesítő amatörizmus a múlté, az olimpia is egy profitorientált gigavállalattá lett, amivel együtt jár a tradíciók által is kikényszerített nehézkes reagálás is.

A téli olimpiáknál már meg is mutatkoztak a válság jelei, az óriási költségek miatt a 2022-es játékokra öt ország visszalépése után már csak tekintélyelven működő országok, Kazahsztán és Kína maradt versenyben.

Az sem az olimpizmus dicsőségét hirdeti, hogy az egykori játékok helyszínei pusztulásnak indultak, nyomasztó képek jelentek meg Szarajevóról és Athénról is, de az idén olimpiát rendező Szocsi kihalt épületei sem a fenntarthatóságról szóltak. 

Thomas Bach egy évvel ezelőtt lett a Nemzeti Olimpiai Bizottság elnöke, már akkor is előállt néhány ötlettel, azt ígérte, hogy könnyebbé teszi az olimpiai pályázatokat, mert szerinte az eddigi rendszer túl hamar, túl sokat kért. A téli és nyári olimpiákat hét évvel a rendezés előtt ítélik oda, a pályázatokban a sportlétesítmények építése mellett városokat átfogó infrastrukturális fejlesztések is kötelezőek, jó néhány milliárd euróért. Szocsira 51 milliárd dollárt költöttek, és ennek nagy része kézen-közön elfolyt, nem az olimpiát szolgálta. A NOB-ot is állandóan támadták, hogy átláthatatlan a finanszírozása, a szervezetet áthatja a korrupció.

Legyen olcsóbb és kevésbé korrupt

Az Agenda szerint az új pályázók már könnyebb feltételekkel indulhatnak, nem kell már a kandidálási folyamat elején pénzügyi garanciákat vállalniuk. Bach terve, hogy hosszan tartó párbeszéd során alakul ki, melyik város alkalmas az olimpiára. A pályázóknak azt kell bizonyítaniuk, hogyan tudják integrálni az olimpiát a hosszú távú terveikbe. A NOB az előkészületeket is folyamatosan ellenőrizné, és a rendező várossal kötött szerződés is nyilvános lenne.

A fenntarthatóság jegyében Bach az egy város, egy olimpia elvet is eltörölné. Már eddig is volt kivétel, a vitorlás vagy kajak-kenu versenyek nem mindig a rendező városban voltak, de most ennél is lazább lehet a szabály. Ha az az adott ország másik felében kedvezőbb feltételek vannak, maradjunk a vitorlázásnál, például jól működő kikötő van, akkor oda is elvihető a versenyszám, sőt extrém esetben még egy másik országba is. Bátor gondolatkísérlettel Budapest még téli olimpiát is rendezhetne, jégcsarnokot még tudunk építeni, a síversenyeket meg elvihetjük az Alpokba vagy a Kárpátokba.

A NOB a világjátékoktól is szerzett ötletet, a nem olimpia sportágaknál szinte követelmény, hogy már meglévő létesítményeket használjanak. Bachék is azt javasolják, hogy amit lehet, ilyenekbe vigyenek az új rendezők. Valószínűleg a fentebb ismertetett pusztuló városok miatt is támogatják az ideiglenes, az olimpia után elbontható létesítményeket. A NOB-elnök ezektől a lépésektől azt várja, hogy kisebb országok is pályáznak majd az olimpiára.

Nyitva az ajtó az új sportágak előtt

Az olimpiai program is lazább lehet, az Agenda szerint nem kell hét évet várakoznia egy sportnak, hogy programba kerüljön. Előfordulhat, hogy egy-egy sportág csak egy olimpián szerepel, mert a rendező úgy ítéli meg, azzal népszerűbb, vonzóbb lehet. Nem volna meglepő, ha Tokió 2020-ban az olimpiáról már kiejtett baseballt és szoftballt hozná vissza.

Bach úgy véli, minden rendező dönthetne majd egy-két plusz versenyszámról is. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy néhány sportág ki is eshet, mert a NOB-elnök létszámplafont (a nyárinál 10 500, a télinél 2900 sportoló, 5000 illetve 1000 edző és egyéb segítő, sportvezető) hirdetne. A létszám betartásában az is segíthet, hogy Bach versenyszámcentrikus olimpiát szeretne, tehát a már programban lévő sportágakban több érmet is oszthatnak. Ez a magyar vívóknak is jó hír lehet, a mostani szabályok szerint, váltásban két fegyvernem csapatversenye nincs az olimpián.

A nők részvételét is bátorítják a játékokon, a cél az, hogy a sportolók fele nő legyen. A tervek szerint vegyes csapatversenyek is lehetnek. Ez sem nagy újdonság, az ifjúsági olimpiákon már voltak ilyen kísérletek.

A NOB fontos stratégiai lépése, hogy önálló netes sportcsatornát indít, nem titkolt célja, hogy elérje azokat a fiatalokat is, akik nap mint nap a közösségi hálózatokon lógnak, de egyáltalán nem sportolnak. Az újonnan bevett sportágakkal talán őket is el tudják írni.

A londoni olimpiai szervezőbizottságának elnöke, Sebastian Coe is erről beszélt: „Ha a 20. századik század a sport és különösen az olimpiai mozgalom globalizációjáról szólt, akkor a 21. század arról fog, hogyan kell újra a sporthoz kötni a fiatalokat." 

A tervekről december 8-9-én szavaznak Monacóban, amikor lényegesen több konkrétum is kiderül például arról, hogy milyen lesz a riói után következő, a 2020-as olimpia programja. Elképzelhető még az is, hogy nem 17 nap, hanem kissé hosszabb lesz, hogy kevésbé ütközzenek a versenyszámok.

Az is kifejezett szándék, hogy nem kell feltétlen 3-4 milliós városoknak pályázniuk a nyári játékokra, hanem kisebbek is megtehetik, és nem eleve esélytelenek.