Erős mezőny jött össze a Gerevich-Kovács-Kárpáti vivó-vk-ra

2014.11.19. 13:06

A világranglista első 25 helyezettje egytől egyig pástra lép a férfi kardozók budapesti Gerevich-Kovács-Kárpáti világkupaversenyén, melyen 31 ország 208 vívója vesz részt. Idén másodszor rendezik a rangos versenyt, mivel a nemzetközi szövetség megváltoztatta a világkupa-sorozat lebonyolítását, így ezentúl nem a következő év elején, hanem ősszel elkezdődik az új idény, márciusban pedig már rendeztek egy Gerecvich-Kovács-Kárpáti GP-t.

Amint az a szerdai sajtótájékoztatón elhangzott, eljönnek a magyar fővárosba az elmúlt olimpiák és világbajnokságok győztesei - így itt lesz többek között az olasz Aldo Montano, a kínai Csong Man, a német Nicolas Limbach, a dél-koreai Von Jong Vo, az orosz Venjamin Resetnyikov és Nyikolaj Kovaljov, valamint Szilágyi Áron -, de nemcsak az egyéni verseny ígérkezik kiemelkedőnek, hanem a legendás mester, Zarándi Csaba nevét viselő csapatviadal is, melyen a világranglista első 16 válogatottja a legerősebb összeállításában szerepel.

"Az előző világkupaidény jól sikerült a számomra, volt két győzelmem és egy második helyem, éppen idehaza, de maradt bennem hiányérzet, mivel az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon sem tudtam egyéniben dobogóra állni" - mondta a jelenlegi legjobb hazai kardvívó, a londoni olimpián aranyérmes Szilágyi. - A csapat világbajnoki harmadik helye viszont kárpótolt, kellett már ez, mert előzőleg 2009-ben sikerült érmet szereznünk."

A hétvégi versenyt illetően úgy fogalmazott: bízik benne, hogy a legjobb formájában tud majd vívni, és a válogatott is helyt tud állni.

Somlai Béla fegyvernemi vezetőedző a helyzetértékelésében kijelentette: "a kard szakág jó úton jár a riói olimpia felé vezető úton".

"Tervszerű munka folyik, jók a mesterek, akik az aktuális trendeknek megfelelően készítik fel a versenyzőket" - mondta, emlékeztetve rá, hogy a nyári vb óta a mostani az első verseny, így egyelőre "mindenki sötétben tapogatózik".

Kiemelte annak fontosságát, hogy mindenki jól helyezkedjen az olimpiai kvalifikációs időszak jövő áprilisi rajtjáig, illetve jelezte, hogy a cél a maximális két riói kvóta megszerzése.

A 2016-os olimpián férfi kardban nem rendeznek csapatversenyeket, így csak egyéniben lehet kivívni az indulási jogot.

Csampa Zsolt szövetségi elnök többek között arról beszélt, hogy a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok és a tatai vívócsarnok felújítása a jövő év elején kezdődhet, ezért is keresnek új helyszíneket a versenyeknek.

A MOM Sportban rendezendő WestEnd világkupa pénteken 14 órakor rajtol a selejtezővel, majd szombaton a 64-es tábla asszóit 10, a nyolcas döntő párharcait pedig 16 órától rendezik. A vasárnapi csapatverseny rajtja 10 óra, a döntő 15 órakor kezdődik.

Egyéniben a hazaiak közül Szilágyi és a tavaly Eb-bronzérmes Gémesi Csanád lesz kiemelt. A csapatversenyben - melyben 22 együttes lép pástra - a vb-bronzérmes magyar válogatott szerepel, Szilágyi, Gémesi, Decsi Tamás, Szatmári András összeállításban.

A férfi kardozók bő öt évtizedes múltra visszatekintő budapesti versengése a szakág legendás képviselőinek, az összesen 19-szeres olimpiai aranyérmes Gerevich Aladárnak, Kovács Pálnak és Kárpáti Rudolfnak emléket állítva 2000 óta szerepel a jelenlegi elnevezéssel a versenynaptárban.