Blattert egy pozícióból már biztosan kipöckölik

2014.11.20. 13:03

Sepp Blatter a nyáron bejelentette, hogy még egy ciklust vállalna a FIFA elnökeként. Onnan a korrupciós vádak ellenére kirobbanthatatlannak tűnik, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagságától kénytelen lesz megválni.

Blatter, miután FIFA-elnök lett, 1999-ben a NOB-ba is felvételt nyert, a tagságáról azonban legkésőbb 2016-ban le kell mondania. A tagságnak eddig is volt életkori határa, 80 éves korban kötelező lemondani.

Ezt már több NOB-tag is nehezményezte, többek között a most 78 éves Blatter is megpróbálta felpuhítani ezt a szabályozást, Szocsiban diszkriminációs törvénynek nevezte, és egy FIFA-tanulmányra hivatkozott, amely az életkori megkötéseket szintén hátrányosnak hozta ki.

„Miért mondana le valaki akkor, mikor úgy érzi, hogy még bírja a munkát?" – kérdezte ő és még néhány másik túlkorossá váló NOB-tag. Abban reménykedtek, hogy a NOB figyelembe veszi ezeket a kéréseket, de csalódniuk kellett, éppen hogy szigorodnak az életkori szabályok.

Az NOB megújulását célzó program javaslata szerint 70 éves kor felett még egyszer négy évre meg lehet hosszabbítani a tagságot, de arról szavazni kell, és egyszerre csak öt NOB-tagnál gyakorolhatnak méltányosságot. A közgyűlés decemberben fogadhatja el az új szabályokat.

A 70 éves limitet már 1999-ben elfogadták, de azokra nem vonatkozott, akik azelőtt lettek NOB-tagok. Blatter is így húzhatta eddig.