Rossz látni, ahogy átnéznek rajtunk

2014.11.22. 16:37

A magyar férfi kézilabda-válogatott sokáig vezetve bukott el a Szlovénia elleni világbajnoki selejtezőben még a nyáron, aztán váratlanul kapott egy esélyt Bahrein és az Egyesült Arab Emirátusok visszalépésével.

Hogy mennyire volt ez komoly esély, ma már felesleges ragozni, voltak szerencsétlen, túl optimista nyilatkozatok a témában, megérdemeljük, ott a helyünk satöbbi.

Érdemes megnézni azonban a legelső nem magyar cikket, amelyik a visszalépésről született, abban Izland esélyeit taglalják. Elég valószínű, ismerve a nemzetközi szövetség (IHF) egyiptomi elnökének, Haszán Musztafának az egyszemélyi vezetési stílusát, már akkor megszületett a döntés: Izland lesz ott. A többi csak színjáték volt.

Ehhez kellett találni egy olyan sorrendet – félre kellett dobni a németeknél egyszer már használt vb-helyezéseket, mert az nekünk lett volna jó -, ami alapján ki lehet tolni a visszaesőben lévő szigetországot a vb-re.

A magyar kézidiplomácia pontosan olyan súlytalan, mint a magyar sport, az önképünk viszont károsan többet sejtet a valóságnál. Merthogy átnéznek rajtunk, pláne a francia Brihault, aki kvázi feladatul kapta, hogy lehet Izlandot kijuttatni.

Mert rendben, Budapest rendezi a jövő évi IHF-kongresszust, a női vonalon sok mindent ide hozunk (négyes döntő, Eb), de a női vonal nem a nagyfiúk játéka. Mintha egy másik sportág lenne. A nőknél valószínűleg kaphatunk ilyen segítséget, a férfiaknál több kell. Ha a Veszprém a Kiellel került össze a négyes döntőért, habozás nélkül megsegítették az utolsó tíz percben a bírók a németeket 2013-ban.

Izland erős a kontinentális szövetségben, van a végrehajtó bizottságban tagja is, előttük jár régóta diplomáciában. De ha megverjük Ausztriát a legutóbbi Eb-n, akkor mi vagyunk az ötödikek, és nincs olyan feltöltési sorrend, amelyikben ők elénk kerülhettek volna. Nyilván, ha nagyon akarják, addig kaparóznak, amíg összejön egy olyan sorrend, ami alapján Izland megint előttünk van, de igen bajos lett volna megoldani.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól a leggyengébb besorolást kapta az olimpiai csapatsportok közül a kézilabda. Ők csak azt vizsgálták, túlzottan európai központú a sportág, nem elterjedt a világban. A bíróérzékenységet, a bíróküldéssel járó korrupciót még csak szóba sem hozták.

A mostani megszívatás viszont akár még jól is elsülhet, ha pluszenergiákat szabadít fel a 2016-os Európa-bajnokságon a játékosokból. Ott is van még két hely az olimpiai selejtezőre, ami Talant Dujsebajev irányításával akár elcsíphető lehet.