Mindig kínaiak állnak az asztal másik oldalán

2014.12.03. 13:10
Póta Georgina a legjobb európai születésű asztaliteniszező a világranglistán, bár novemberhez képest egy helyett visszacsúszott, most a 18., magyar játékos 11 éve nem volt ilyen előkelő helyen. A TTC Berlin 29 éves játékosa ott lesz a World Tour-sorozat decemberi döntőjében, ahová csak 16 játékos mehet.

A jelenleg legjobb magyar női pingpongosnak remek szezonja volt. Megnyerte a World Tour belgiumi, B kategóriás versenyét, október közepén, Linzben pedig negyedik lett a világkupadöntőben.

Ez életem legjobb eredménye, ez életem legjobb éve,

mondja Póta, aki ezekkel az eredményekkel jött fel a világranglistán magyar pingpongostól rég nem látott helyre, és emiatt lehet ott a bangkoki döntőben is.

„Januárban terveztem el a World Tour-döntőt. A Bundesligában bajnokikat, BL-meccseket, kupameccseket kell játszanom, de összehangoltuk a versenyeket, így építettük fel a szezont."

Párosban és csapatban volt már Európa-bajnok, de egyéniben nagy versenyről még nincs érme. „Európa-bajnokságon négyszer is voltam már a legjobb nyolc között, de ez a linzi egy világkupaverseny volt egyéniben, ahol jól játszottam, hátrányból fordítva is nyertem, ázsiaiakat győztem le."

A világranglistát egy kínai, Ting Ning vezeti, Póta előtt csak négy európai van, aki igazából csak egy: a román Elizabeta Samara, hiszen a német Han Ying, az osztrák Liu Jia, a Szekszárdon játszó svéd Li Fen is kínai származású. Póta nem háborog a honosított játékosok miatt. „Mióta csak pingpongozom, a versenyeken

mindig kínaiak álltak az asztal másik oldalán.

A WT-döntőn viszont nem lesz kínai, mert nem teljesítették a kiírás egyik alapkövetelményét, nem indultak legalább öt WT-versenyen. Komoly pénzdíjak vannak, az első 100 ezer, a második 60 ezer dollárt kap, de még a nyolcaddöntősöknek is jut fejenként nyolcezer.

Póta 10. kiemelt lesz Bangkokban, így az első nyolcból kap ellenfelet, a versenyen egyenes kiesés van. „Nincs nagy elvárás velem szemben, nincs nyomás rajtam, már teljesítettem azt, amit elvártam magamtól: ott leszek a döntőben."

A 20. és 30. hely között akar lenni hosszabb távon. „Reálisan látom magam, túl nagy falat a 17. helyet megtartani, 20 és 30 közötti hely a reális. Az első tízbe bejutni esélytelen, annyi a kínai." (Interjúnk még a decemberi lista előtt készült, ahol a 18.)

Úgy érzi, semmit nem csinál másként, mint szokott, de az idei szezonban nem csak egy-kettő jó ellenfelet győzött le, mint eddig. „Sokan nem érzik a fonák szervámat. A fonákom átlag feletti, a tenyeresem átlag alatti, de ha tenyeres pörgetést kapok, nem csak beletartom az ütőmet, hanem úgy ráhúzva adom vissza, ahogy kevesen. Eddig csak fonákkal adogattam, most kezdem komolyan beépíteni a tenyeres szervát, hogy meglepjem vele az ellenfeleket."

A pingpongban is számít az erő. „Gyakran edzek fiúkkal, fizikailag erősebbek, nagyobb a pörgetésük, és hátrébb is lépnek az asztaltól."

A pingpongban egy ideje új szabályok vannak, mert a játék a nézőknek szinte már követhetetlenül gyors. A labda mérete például 38-ról 40 milliméterre nőtt, a háló megemelése tovább lassítaná a labdameneteket. „Ha például 3 centivel megemelnék, többet kellene pörgetni, az már látható változást hozna."

Póta egyébként Budapesten él, csak a meccsekre jár ki Berlinbe. Profi sportoló, tehát megél a pingpongból. Már edzői képesítése van, visszavonulása után is maradna az asztaliteniszben vagy a sportban. Nem túl lelkizős alkat, sportpszichológusi segítséget alig vesz igénybe. Három éve, mikor gödörben volt, akkor segítséget kért, illetve most is volt kétszer. 

„A sikert is meg kellett fejteni, nem csak a hullámvölgyet"