Az utolsó lövészet után már ünnepelt

2014.02.10. 17:32
A francia Martin Fourcade első olimpiai bajnoki címét nyerte a férfi biatlonisták 12,5 km-es üldözéses számában. A cseh Moravec hibátlan lövészettel lett második, Björndalennek nem jutott érem.

A 12.5 km-es üldözéses versenyben a biatlon sprintszámban aranyérmes klasszis, Björndalen indult elsőként, az első mérési ponthoz az oszták Landerthingerrel érkezett meg, harmadikként ott volt a francia Martin Fourcade is. A verseny elején több bukás is volt, két versenyző is kicsúszott ugyanabban a jobbos kanyarban, a hó minősége a biatlonosoknál sem volt az igazi, nem csak a snowboardosok panaszkodtak emiatt.

Az első fekvő lövészethez nyolcas élboly érkezett, közölük a szocsi olimpián már érmes Björndalen volt a leggyorsabb, Soukup. Landertinger és Fourcade sem hibázott, mind az öt lövésük jó volt, egyedül az osztrák Eder rontott, neki kellett mennie büntetőkörre, le is szakadt. 

Fourcade diktálta a tempót az élen, amikor 3,4 km-hez érkeztek, közben úgy tűnt, hogy a cseh Moravec leszakad. A második lövészetnél is még hatan voltak az élen, itt alakult át először az élmezőny. 

A kanadai Le Guellec végzett a leggyorsabban Landertinger előtt, Soukup, Fourcade és Moravec is hibátlan volt, Björndalen viszont elrontotta az utolsó lövését, így büntetőköröznie kellett, de korai lett volna leírni, két lövészet még hátravolt, minden esélye megvolt, hogy visszajöjjön. 

Az élen Le Guellec haladt remek lövészete után, viszont azt a kanyart, ahol korábban már mások is buktak, nem tudta bevenni, elesett, és leszakadt ő is, később sem tudott felzárkózni. Fourcade, Landertinger és Soukup haladt a mezőny elején az 5,9 km-es mérési pontnál, Sipulin 23 másodperces hátrányból üldözte őket. 

A harmadik lövészethez Fourcade vezetésével érkeztek meg, állóból mindhárman hibáztak egyet-egyet, de Björndalen, Sipulin és Lindström sem tudta ezt kihasználni, ők is egy lövést rontottak el. Egyedül a cseh Moravec maradt hibátlan három lövészet után, fel is jött az első háromra.

A folytatásban Fourcade, Moravec, Eder volt az élmezőny állása, Björndalen hatodik helyen állt. A remekül futó Fourcade 8,4 km-hez érkezve 7,8 másodperccel előzte az őt üldöző Landertingert, Moravec Eder, Schempp volt a további sorrend. Björndalennek húsz másodperc volt a hátránya a hatodik helyen. 

A mindent eldöntő utolsó lövészethez érkezve az élen álló francia még növelte is az előnyét, álló helyzetben volt ideje, egyszer sem hibázott, miközben Landertinger kettőt is rontott, Schempp, Eder és Björdnadelen egyet. A cseh Moravec viszont nem tudott, negyedik lövészetét is hibátlanul hozta le. Innen már nem volt sok kérdés, rögtön a negyedik lövészet után Fourcade kezét magasba emelve mutogatott a közönségnek, örülhetett. A mezőnyben egyedül hibátlanul lövő és nem is túl jó futó Moravecnek sem volt esélye utolérni őt, 17 másodperces hátránnyal állt mögötte, az utolsó körben nem hibázó Beatrix volt a harmadik. Innentől sűrűsödött a mezőny, Björndalen ott volt a nyomában, Usztyugov is néhány másodperces hátrányban volt. 

A biztosan vezető Fourcade a rizikós jobbkanyart óvatosan vette, nem akart kockáztatni, a Vancouverben a 15 km-es számban ezüstérmes francia, most már olimpiai bajnok is lett. Az utolsó métereken már integetett, így is 13 másodpercet vert az első olimpiáján ezüstérmet szerző Moravecre. A bronz is egy franciáé lett, a 14. helyről startoló Beatrix-t már nem tudta befogni Björndalen.