34 éve vár, hogy ott lehessen az olimpián

2014.02.09. 09:00

Jonathan Sassnál talán senki sem várt többet a Szocsiba utazók közül, hogy ott lehessen az olimpián, az amerikai férfi önkéntesként dolgozik majd a játékokon. 1980-ban politikai okok miatt nem utazhatott. 

Orosz nyelvű diplomájának megszerzése után segítőként vett volna részt a moszkvai nyári olimpián harmincnégy éve, azonban az Egyesült Államok is bojkottálta a játékokat, így Sass lemaradt az élményről. Az USA és hatvannégy másik ország a Szovjetunió afganisztáni bevonulása ellen tiltakozott a távolmaradással.

Amikor Sass értesült, hogy Szocsiban rendezik a 2014-es téli olimpiát, rögtön felvette a kapcsolatot az önkénteseket toborzó összes szervezettel. Meg is kapott minden segítséget, így az ősszel már biztossá vált, hogy ötvenhat évesen dolgozhat majd a téli olimpia ideje alatt. 

A huszonötezer szocsi önkéntesből mindössze kétezer külföldi, a mezőny átlagéletkora huszonöt év, csak öt százalékuk idősebb harminc évnél, jó eséllyel Sass lesz a legöregebb. Tizenkét órás műszakokban dolgozik majd, hetente hatszor. „Etetnek és elszállásolnak minket, közös vacsoráink lesznek. Már alig várom, hogy találkozzak máshonnan érkezett emberekkel" - idézi a Tahoe Daily Tribune. 

Az orosz önkéntesek kiképzését egyébként már 2012-ben elkezdték, kétnapos tréningeken vettek részt. A külföldiek között az amerikaiaké a legnagyobb tábor, őket követi az ukrán, a kazah, a kanadai és a brit csapat, de érkeztek önkéntesek Japánból, Új-Zélandról, Kamerunból és Kongóból is.

A 23 ezer hazai önkéntes negyede Szocsiban vagy környékén él, Moszkva és Szentpétervár szintén nagy számban adott segítőket.