1.: orosz, 2.: orosz, 3.: orosz

2014.02.23. 10:38

Amit a norvég nők megcsináltak 30 kilométeren szombaton, az az orosz férfiaknak is összejött az 50 kilométeres szabadstílusú sífutásban. A dobogós helyek mindegyike oroszoké lett. A bivalyerős Alekszander Legkov nyert, Makszim Vljegzsanyin csúszott be második helyre, a harmadik Ilja Csernusov lett.

Az oroszok vasárnap a férfi hokidöntőre gyúrtak, ott várták az utolsó aranyukat, de válogatottjuk a négybe sem jutott, így úgy nézett ki, hogy aranyérem nélkül maradhatnak a zárónapon. Az orosz sífutók ugyan a világ élmezőnyébe tartoznak, de nem voltak abszolút favoritok. Meglepetés volt ekkora fölényük.

A győzelmet inkább a magukra találó norvégoktól lehetett várni, a címvédésre készülő Petter Northugtól, vagy az összetett világkupát vezető Martin Johnsrud Sundbytól. A norvég fériak azonban most nem tudtak úgy dominálni, mint szombaton a nők. 

Az 50 kilométer óvatosan indult, senki sem próbálkozott korai támadással. A táv elején svédek irányítottak, hol Richardsson, hol Södergren állt élre, de nem diktáltak olyan iramot, hogy esélyes versenyzőt leszakítsanak. 

A verseny 30 kilométernél kezdődött, meglepetésre Legkov húzott meg néhány száz métert a kör végén, de csak azért, hogy elsőként tudjon lécet cserélni. A szabályok erre lehetőséget adnak, és érdemes is élni vele, az egyre melegedő időben sokat változik a hó tapadása, érdemes ehhez lécet választani.

A léccserével azonban nem mindenki élt, a finn Heikkinen ki is használta a támadásra a többiek depózását, több mint húsz másodpercre sikerült megszöknie. Ezután tízkilométeres üldözőverseny kezdődött, a favoritoknak is komolyan kellett venniük a finn akcióját. A felzárkózást Legkov vezette, már ekkor látszott, ha nem is szép stílusban, de ő veszi leggyorsabban az emelkedőket.

Negyven kilométernél kicsit megnyugodott mezőny, újra senki sem vállalt be egyéni akciót, az utolsó kört is harmincan kezdték meg együtt. A legjobbak még 48 kilométernél is együtt voltak, de már nem lehetett tartalékolni, az utolsó két emelkedőre maradt a döntés. Szocsi kétszeres olimpiai bajnoka, Dario Cologna is jó helyen jött, de léctörése miatt elszállt.

Az első támadást Legkov indította, olyan erősre sikerült az iramváltása, hogy csak négyen maradtak elől. Leszakadt Northug és a svédek is, a három orosszal (Vljegzsanyin, Csernusov, Legkov) csak Sundby tudott menni. A következő emelkedőn jött az újabb robbantás. Legkov megint meghúzta, de nem tudott leszakítani senkit. A hajrára azonban előnyös helyzetből fordult, és óriási erőket mozgosítva tisztán nyert. A második helyért nagyobb volt a harc, Vljegzsanyin egy tizeddel, célfotóval verte csak Csernusovot, Sundby meglepetésre csak negyedik helyen jött be.