A német csapat ugrott a legjobban

2014.02.17. 20:25
Az Andreas Wank, Marinus Kraus, Andreas Wllinger, Severin Freund összetételű német válogatott nyerte a síugrás nagysáncának csapatversenyét Szocsiban. Az utolsó két ugró előtt még első Ausztria lett a második, a 41 éves olimpiai ezüstérmes Kaszai-jal felálló Japán pedig a harmadik.

Tizenkét válogatott selejtezett és ahogy arra számítani lehetett, négy ugró után Németország vezetett, Ausztria, Japán és a kétszeres olimpiai bajnok Kamil Stoch-kal felálló lengyelek előtt.

A német és az osztrák csapat fokozatosan húzott el. A döntő első menete után Ausztria ugrott az élre, de 2,5 pont sem volt az előnyük a németekkel szemben. Egyedül Japán tudta tartani a ritmust az első kettővel, de az ázsiai válogatott is folyamatosan szakadt le.

A második körben a német Kraus több, mint két pontot vert az osztrák Thomas Morgensternre, így a két válogatott között három tizedre olvadt a különbség, de még mindig az osztrákok javára. A harmadiknak ugró német Andreas Wellinger 133,9-et kapott, míg Thomas Diethart csak 130,2-öt, ezzel megint a Németország vezetett.

Jött a mindent eldöntő utolsó sorozat. Az egyéniben friss olimpiai ezüstérmes japán Kaszai 137,3 ponttal zárta csapata olimpiai szereplését. Következett az osztrák Gregor Schlierenzauer, 131,4 pontja nem tűnt erősnek az aranyéremhez. Már csak azért, mert Severin Freundnak 128 pont is elég lett volna az olimpiai bajnoki címhez. Freund 131 méter ugrott és 131,7 pontot kapott. Németország a nyolcadik olimpiai bajnoki címét nyerte Szocsiban, visszavágott Ausztriának a vancouveri vereségért. Megérdemelten nyertek, a négy ugrójuk közül 125,5 pont volt a legalacsonyabb, és hárman is 130 felett fejezték be a versenyt.

A norvégoknál Anders Bardal még jól kezdett, de Fannemel és Jacobsen is majdnem tíz ponttal kapott kevesebbet csapattársánál, így hamar kiszálltak az északiak. A cseheknél senki sem tudott 126 pontnál többet ugrani, a szlovénoknál három gyenge ugrás után Peter Prevc 139 pontja, a lengyeleknél pedig Kamil Stoch 139,8-a jelentett némi gyógyírt. A finnek négy éve még éppen csak lemaradtak a dobogóról, most viszont nagyon messze kerültek tőle, a döntő utolsó helyén végeztek.