Kukázhatnék, éhezhetnék, de érmes lettem

2014.02.15. 08:33

A horvát Ivica Kostelicnak pénteken sem jött össze az olimpiai arany, most is második lett az alpesi sízők szuperkombinációjában, ezzel negyedik olimpiai ezüstjét szerezte, a Kostelic családnak pedig a tizedik olimpiai érmet. 

Kostelic húga, Janica minden idők egyik legsikeresebb alpesi sízője a nők mezőnyében, négyszer nyert aranyérmet, kétszer pedig ezüstöt, aztán egy sérülés miatt vissza kellett vonulnia. A pénteken második síző azt mondta, testvére büszke rá, és alakulhatott volna sokkal rosszabban a sorsa, ezért nem akar szomorkodni az újabb második hely miatt.

„Mindenki a győzteseket szereti, az amerikaiak szerint a második helyezett egy vesztes. Ez egyáltalán nem így van. Feküdhetnék kórházban, kukázhatnék Kalkuttában, vagy éhen halhatnék Afrikában. Az embereknek nincs joguk egy ezüstérem vagy bronzérem miatt panaszkodni. Persze mindenki szeretne aranyérmes lenni, de én boldog vagyok másodikként is" - nyilatkozta a harmincnégy éves síző, akinek ez az utolsó olimpiája.  

A horvát versenyző hozzátette, sok sportembernek van már tíznél több medálja, de hogy egy családnak ennyi legyen, az nagyon ritka. A horvát alpesi síző testvérpár a tíz éremmel beérte az olasz sífutó Manuela és Giorgio di Centát a testvérek versenyében, az amerikai úszók, Jack és Shirley Babashoff tizenegy érmet nyertek a nyári olimpiákon.

Kostelic még egy számban áll rajthoz, megcélozza a család tizenegyedik érmét február 22-én műlesiklásban, négy éve ebben a számban is ezüstérmet szerzett.