0.06: ennyin múlt az olimpiai arany

2014.02.09. 10:11
Első olimpiáján rögtön aranyérmet nyert az osztrák Matthias Mayer, aki édesapja olimpiai teljesítményét is felülmúlta. Az olasz Innerhofer alig valamivel maradt el tőle. Bode Miller nem szerzett érmet.

Tizenöt perccel kellett halasztani az alpesi sízők lesiklás számának döntőjét vasárnap délelőtt Szocsiban, a szervezők nem adtak pontos magyarázatot, miért kellett eltolni a rajtot. 

Az első igazán jó idő Carlo Jankaé volt, sikerült 2:06.71-es időt mennie, a versenyzők ehhez közeli időket futottak a korábbi tréningeken is, pedig a svájci még hibázott is a rajt után.

Aztán a pálya leggyorsabb szakaszán 135 km/h-val száguldó Ganong, majd a norvég Jansrud ment nagy időt, de az igazán nagy nevek csak ezután jöttek a döntőben.  

Az osztrák Matthias Mayer már a csütörtöki edzésen is leggyorsabb időt futotta. Most sem hibázott, a felső szakaszon még hátrányban volt, de jó tempóban ment, és a harmadik mérési ponton a legjobb idővel haladt át, a célba érkezésnél a 2:06.23-as időről már sejteni lehetett, hogy minimum éremesélyes lesz.

A harminchat éves amerikai, Bode Miller nagyon készült Szocsira, hogy negyedik olimpiáján legalább érmet szerezzen lesiklásban, az amerikai közvélemény is sokat várt tőle, miután a nőknél Lindsey Vonn megsérült. Jól is kezdett a pálya felső szakaszán, de a második felén már folyamatosan időt veszített, egy kapunak is nekiütközött, így csak a hatodik helyre ért be, ami nagy csalódás számára. A lesiklásban a legapróbb hibák is számítanak, tizedek, századok döntenek a versenyzők között, ez később még inkább bebizonyosodott.  

Érkezett a világkupa-összetettben vezető norvég Aksel Lund Svindal, őt szinte az összes alpesi számban éremesélyesnek várták, Vancouverben ezüstérmes volt a számban. Az egy évtizede a legjobbak közé számító sízőnek csak megszorongatnia sikerült Mayert, a pálya középső szakaszán sokat vesztett, huszonkilenc százados hátrányt szedett össze a célig, még Jansrudot sem sikerült előznie. A norvégoknak még egyszer sem sikerült aranyérmet szerezniük lesiklásban, ez Szocsiban sem változott. Nem sokan maradtak ezek után a mezőnyben, akik komolyan veszélyeztethették Mayer első helyét, az olasz Innerhoffer volt az egyikük. 

Az olasz síző nagyszerűen elkapta a tempót, hatalmas előnynek számító fél másodperccel is vezetett a pálya felső szakaszán, az utolsó előtti mérési ponthoz viszont már egy századnyi hátránya volt. Ez szinte semmi, még visszahozhatta volna, ám 0.06-os hátránnyal ért végül célba, nagyon szoros volt, de nem lett olimpiai bajnok. Így is önkívületben volt, a kamerába üvöltve ünnepelt.

A szám olimpiai címvédője, Didier Defago is bekezdett, az első mérési pontnál még több mint két tized előnye volt, aztán többször is hibázott, a pálya második felén már egyértelmű volt, hogy nem lehet veszélyes Mayerre, tizennegyedikként ért célba. Vancouver után nem tudott érmet szerezni, a a számban sosem volt még címvédés.

A folytatásban nem maradt már olyan versenyző a mezőnyben, akinek esélye lett volna a dobogóra, a huszonhárom éves Matthias Mayer lett az olimpiai bajnok. Világkupában még egyszer sem nyert versenyt, szuperóriásban voltak második helyezései. Szocsi lesikló bajnoka még meg sem született, amikor apja az 1988-as, Calgary-ban rendezett téli olimpián ezüstérmes lett szuperóriás-műlesiklásban, a család huszonhat évvel később egy aranyat ünnepelhetett. 

Az ezüstérmes Christof Innerhofer lett, a bonzérem pedig Kjetil Jansrudé lett, Svindal a negyedik helyen végzett.