Egy család Magyarországot is veri

2014.02.08. 20:44
Egy lietchtensteini család eddig eredményesebben szerepelt a téli olimpiai játékokon, mint Magyarország. Az alpesi síző Tina Weirather Szocsiban bővítheti családja eredménylistáját.

Liechtenstein csak 160 négyzetkilométer, háromszor simán beleférne Budapestbe, de az egy főre jutó téli olimpiai érmek számában vetekszik Norvégiával. Az Ausztria és Svájc közé szorult miniállam ki is használja szomszédjait és pár hegyét, az alpesi sí az első számú sportnak számít.

A 35 ezer fős hercegség az eddigi téli olimpiákon két arany-, két ezüst- és öt bronzérmet nyert. Összehasonlításképpen: Magyarországnak két ezüstje és négy bronza van.

A kilenc éremből hatot egyetlen család zsebelt be. Hanni Wenzel 1976-ben az innsbrucki olimpián egy ezüstéremmel mutatkozott be, de négy évvel később már Lake Placid-i olimpia egyik sztárja lett. Műlesiklásban és óriás-műlesiklásban is aranyérmes lett, a lesiklásban pedig bronzot szerzett.

Öccse, Andreas négy olimpián indult, de aranyat sosem nyert, Lake Placidból ezüstöt, Szarajevóból bronzot hozott.

A családban most Hanni Wenzel és az osztrákok egykori világbajnok síelője Harti Weirather lánya, Tina Weirather hozhatja a következő érmet. Négy éve térdsérülése miatt kellett visszamondania az olimpiát, most jó esélye van felállni a dobogóra. A szezonban hétszer volt benne az első háromban a világkupafutamokon, szuperóriás-műlesiklásban és óriás-műlesiklásban nyerni is tudott.