Kiesőhullám után osztrák arany a horrorpályán

2014.02.15. 09:53
Tizennyolc kieső és osztrák olimpiai bajnoki cím a nők szuperóriás-műlesiklás számában. Mindkét magyar versenyzőnek sikerült befejeznie a versenyt.

Nem nagyon volt még olyan a téli olimpián, ahogy a női szuperóriás-műlesiklás döntője kezdődött, az első hét versenyzőből csak egynek sikerült végigmennie a pályán, amit egy osztrák edző tűzött. Eleinte a pálya felső részén hullottak ki egymás után, később már a lenti trükkös szakasz okozott gondot. Nagy nevek hullottak el, a lesiklásban aranyérmes svájci Gisin is elszállt egy kanyarban.

Kiesőhullám után először a svájci Suter állt az élre, az amerikai olimpiai bajnok Julie Mancuso a pálya alsó szakaszán jól jött, de csak a második helyet tudta megszerezni. Az osztrák Hosp volt az első a mezőnyben, aki igazán jó, hibátlan sízést mutatott, az élre is állt, de hamar átvette egy vezetést egy másik osztrák, Anna Fenninger. A huszonnégy éves síző úgy lett az első, hogy az alsó szakaszon csúnyán elkapott egy kaput, de így is sikerült hat tizedet vernie Hospra. 

Fenninger idejét sem Tina Maze, sem Lara Gut nem tudta megközelíteni, egyedül a német Höfl-Riesch lehetett még rá veszélyes. A német versenyző a pálya közepén járt, amikor egy pályamunkás épp elsíelt az egyik kaputól, de ez sem zavarta meg, ezen a szakaszon még előnye volt Fenningerrel szemben. Később viszont ő is rontott a lenti szakaszon, ötvenöt század lemaradással második lett. Hospé lett a bronzérem, Fenninger pedig először ünnepelhetett olimpiai aranyat. 

Fenninger a célban ünnepelt
Fenninger a célban ünnepelt

Miklós Edit magas rajtszámmal, harmincötödikként indult, tőle nem a szuperóriásban kellett csodát várni, azt már megtette néhány napja a lesiklásban elért hetedik helyével. A pálya felső szakaszán még így is egy másodpercen belül volt, aztán folyamatosan nőtt a hátránya,  végül a tizenötödik helyen ért célba, ami szép eredmény, igaz annak is köszönheti a jó helyezést, hogy rengetegen kiestek. A szám másik indulója, Berecz Anna is célba ért, három versenyzőt előzött meg, a huszonnyolcadik lett. A negyvenkilenc indulóból tizennyolcan nem fejezték be a versenyt.

Női szuper-óriásműlesiklás, olimpiai bajnok:

   Anna Fenninger (Ausztria) 1:25.52 perc

2. Maria Höfl-Riesch (Németország) 1:26.07

3. Nicole Hosp (Ausztria) 1:26.18

...15. Miklós Edit 1:27.87

...28. Berecz Anna 1:33.07