no

A 40 éves király még nagyobb király lett

2014.02.08. 17:37

Aligha fogadott rá bárki, de a 40 éves Ole Einar Björndalen már az első versenyén, a biatlon sprint számában megcsinálta azt, amiért jött. A már eddig is legendának számító norvég pályafutásának hetedik aranyát nyerte Szocsiban, ezzel már tizenkét olimpiai éremnél jár. Pont annyinál, mint az eddigi téli rekorder, a sífutó Björn Daehlie. Björndalen még egy rekordot megdöntött, 40 évesen ő lett a téli olimpiák történetének legidősebb egyéni bajnoka.

Björndalen úgy tervezte, hogy már a vancouveri olimpia után visszavonul, de az nem jött össze neki igazán, így a folytatás mellett döntött. Voltak kisebb kihagyásai és hullámvölgyei azóta is, de most nagyon összeszedte magát. A szezonban is elég hektikus volt a lövészete, de most sikerült kijavítania, – nem véletlenül vonult magányos edzőtáborokba – csak egyet hibázott a sprintben, a sífutó tudása pedig mit sem kopott, negyvenévesen is a leggyorsabbak között van. Egy hosszú sorozatot is megtört, 1992 óta ő az első, aki lövőhibával tudta megnyerni a sprintet olimpián.

A 10 kilométeres sprint hiába rövid, és csak két lövészet van benne, mégis nagyon nehéz, az egyenkénti indítás miatt nincs kire tapadni, így óriási akaraterővel kell végignyomni, körülbelül olyan, mint egy kerékpáros időfutam. Björndalen pedig nagyon jó ebben, ha nem kerül rossz lövészete miatt ledolgozhatatlan hátrányba.

A sprint első lövészeténél nagyjából érvényesült a papírforma, a cseh Ondrej Moravec volt az első favorit, aki elrajtolt, és hibátlan fekvő lövészete után vezetett is. Tőle Björndalen vette át a vezetést három másodperccel. A norvég azonban ekkor még az éremben sem lehetett biztos, a fiatal sztárok csak utána indultak el. A világbajnoki címvédő Björndalen-tanítvány Emil Hegle Svendsen hozta is magát, gyorsan és pontosan lőtt az első sorozatban, és már ő vezetett is. A francia Martin Fourcade jó időt futott, de egyszer tévesztett. Úgy nézett ki, büntetőköre miatt kiszáll a versenyből. Nagy meglepetés volt viszont az orosz Sipulin, nagyon megnyomta az első futókört, és a lövészetben sem hibázott. Tizenhárom másodperces előnyt hozott össze.

Az álló lövészetben aztán Björndalen és Svendsen is hibázott, Fourcade pedig nem, újra nyílttá vált a verseny, de mint kiderült, már csak Björndalennek voltak tartalékai. Nagyon kifutotta magát, és így sikerült megelőznie a hibátlanul lövő cseh Jaroslav Soukopot és az osztrák Dominik Landertingert. Mindkét versenyző szereplése óriási meglepetés. Björndalen 1,3 másodperccel előzte meg Landertingert. Fourcade is próbálkozott egy nagy futással, de nem volt benne elég erő, és a fekvő lövészetben egyet szintén hibázó Sipulin is elkészült erejével, csak a negyedik helyre tudta beküzdeni magát.

A mezőnyben ott volt Gombos Károly is, aki végül a 79. helyen zárt. Az egyetlen lövőhibája azonban jó teljesítménynek számít.

Björndalen éremszámban Daehlit, - aki egyébként még a helyszínen gratulált neki - is megelőzheti, a hétfői üldözésesben is nyerhet már aranyat, de a 20 kilométeres egyéni indításosban is jó esélye van, ha pedig valamelyik norvég váltóba is beteszik, szinte garantált neki az érem.