Hátsókerti szánkópályáról az olimpiára

2014.02.08. 09:39 Módosítva: 2014.02.08. 09:39

Rengeteg sportoló karrierje indul úgy, hogy gyerekként minden délután a téren rúgja a labdát, vagy a haverokkal dobál a gyűrűre sötétedésig, vagy még azután is. De mihez kezdjen az, akit a szánkózás ragad meg 7-8 évesen? Nos, jó esetben építsen pályát magának, hogy aztán bő 10 évvel később olimpikon legyen belőle.

Tucker West és családja ugyanis pontosan így tett. 2002-ben, a Salt Lake City-i olimpia alatt szeretett bele a szánkózásba az akkor még csak 7 éves Tucker, apja pedig úgy döntött, hogy épít fiának egy kisebb pályát ridgefieldi házuk kertjében.

Eredetileg hóból készített egy kisebb pályát, amit aztán lejegeltek, de ez elolvadt, így fából kezdtek dolgozni, az építmény pedig az évek alatt hatalmasra nőtt - csúcspontján 225 méternél is hosszabb volt, igaz, mára közel fele ekkorára, 120 méteresre csökkent. Mindezt ráadásul úgy, hogy Brettnek semmi szakértelme nem volt a fa megmunkálásában.

Westék azonban nem sajnálták az energiát, a pályán elektromos időmérő, automatikus fagyasztórendszer és világítás is volt, sőt, Connecticut állam hivatalosan be is jegyezte a szánkópályát, amelyen szocsiihoz hasonlóan egy rövid emelkedő is van a pálya közben.

A család rendszeresen áthívta a környékbeli gyerekeket, hogy azok is kipróbálhassák a különleges építményt a kertben, sőt, versenyeket is rendeztek, amit egy idő után egy helyi bolt még támogatott is. Tucker persze helyzeti előnyben volt, hiszen rengeteget csúszhatott a pályán, ám egyszer valaki jobb időt ment, mint ő.

Nem bírtam elviselni, egyszerűen nem tudtam felfogni. Újra és újra lecsúsztam, mire sikerült megdöntenem az idejét

- emlékszik vissza a még mindig csak 18 éves fiú, aki 2002 óta arról álmodott, hogy részt vehessen az olimpián. Ez az álom egy lépéssel közelebb került a megvalósuláshoz, amikor a Naganóban párosban ezüstöt nyerő szánkós, Gordon Sheer személyesen hívta meg a Lake Placid-i pályára egy éles próbára.

Innen pedig már nem volt megállás, kilencedikes korában már Lake Placidbe is költözött, hogy a Nemzeti Sportakadémián tanulhasson. 2011-ben a junior vb-n ezüstérmet nyert, 2013-ban csapatban ért el bronzot, 2012-ben pedig szinte minden címet bezsebelt az amerikai nemzeti bajnokságon - egyéniben, csapatban és rajtolásban is ő nyert.

A dolog pedig úgy tűnik, hogy terjed, most télen egy minnesotai család épített egy hatalmas szánkópályát hóból saját kertjében - még ha az nem is olyan lenyűgöző, mint a 225 méteres, fából készült pálya.

Minnesotai család a hátsókertben épített szánkópályát