Jég, hó, eső, köd: ez kellett a szlovén aranyhoz

2014.02.18. 12:08

Hétfőn még csak a köd nehezítette a versenyzők dolgát több olimpiai helyszínen, kedd reggel a sízők már mindent megkaptak a nyakukba. A nőknél az óriásműlesiklás első futamát előrehozták, magyar idő szerint fél hétkor kezdődött, de így is pocsék volt a hó minősége.

A pálya felső szakaszán havazott, de lent már eső volt, nem véletlenül azé a Tina Mazeé volt a legjobb idő az első futamban, aki először ment le a pályán, a világkupa-sorozat szakágában vezető svéd Lindell-Vikarbyt előzte meg. De a super G-ben aranyérmes Anna Fenninger, a szám címvédője Viktoria Rebensburg és a svájci Lara Gut sem szedett össze akkora hátrányt, hogy esélytelen legyen.

Két magyar induló most is volt, Miklós Edit minden tőle telhetőt megtett abban a számban, ami nem az ő specialitása, az első körben 41. helyen zárt, ezt is felemelt kézzel ünnepelte a célban, Berecz Anna az 53. volt. A szövetségi kapitány Kovács Barna szerint a lesiklásban hetedik Miklós még előrébb is végezhetett volna, ha az időjárás miatt nem lett volna annyira szétesett, gödrös a pálya. 

A második futam előtt is komoly gondok voltak, a startnál hóvihar tombolt, nagyon sűrűn esett a hó, a pálya lenti szakaszán pedig jégeső, eső is esett, így halasztani kellett. Negyedóra késéssel elkezdődött a második forduló, ezek után már a pálya középső szakaszára ereszkedő köd jelentett kisebb gondot, de a verseny így is izgalmas lett.

Előbb a svájci Lara Gut ment nagyot, majd a francia Marottan vette át a vezetést. A szám címvédője, a német Rebensburg és Anna Fenninger is szinte kifogástalan síelést mutatott be, egy darabig az utóbbi volt a leggyorsabb. Már csak az volt a kérdés, a super G osztrák bajnoka vagy Tina Maze szerzi-e meg második olimpiai bajnoki címét Szocsiban. 

A vége nagyon szoros lett, de Maze, akinek korábbi edzője tűzte a pályát, megőrzött hét századot az előnyéből, így ő lett az aranyérmes. Vancouverben két ezüst jutott neki, szuperóriásban és óriásműlesiklásban végzett másodikként, most a lesiklásban szerzett megosztott bajnoki címe mellé egy másik aranyat is nyert. Fenninger ezüstérmes, Rebensburg a bronzérmes. 

Miklós Edit előrébb tudott jönni, végül a 34. helyezést szerezte meg, nem lehet rá panasz, Berecz Anna, akitől többet várt a szövetségi kapitány a 48. helyen végzett. Leért a célba a hegedűsztár Vanessa Mae is, összesen ötven másodpercet kapott, de azt mondta, számára az volt a legfontosabb, hogy leérjen.  

Női óriásműlesiklás:

1. Tina Maze (Szlovénia) 2:36.87 perc (1. futam: 1:17.88 p, 2. futam: 1:18.99) 

2. Anna Fenninger (Ausztria) 2:36.94 (1:18.73, 1:18.21)

3. Viktoria Rebensburg (Németország) 2:37.14 (1:19.24, 1:17.90)

...34. Miklós Edit 2:46.59 (1:24.40, 1:22.19)

...48. Berecz Anna 2:54:05 (1:26.96, 1:27.09)