Ilyet még nem látott téli olimpián

2014.02.06. 15:21

A téli olimpia programja a nyáriéhoz képest még mindig szegényes, ezért is kerülhet bele egyre több új versenyszám. Persze akármilyen ötletnek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sem dől be, de a téli olimpián elég bátran nyúlnak az extrém sportokhoz, de néhány, már eddig is programban lévő sportág is eladhatóbbá válik egy-egy új ötlettel. Szocsiban 12 számban avatnak először olimpiai bajnokot.

Női síugrás

Gondolták volna, hogy a nők előbb kezdték el a síugrást gyakorolni, mint például kenuversenyeken indulni? A női síugrásért már az 1998-as, naganói olimpia óta írnak rendszeresen petíciókat, de a NOB egészen eddig nem akart tudomást venni róla. Aztán egy hülye szabályra hivatkozva rendszeresen meg is fúrta a jelentkezést. Míg az új sportágaknak már mindkét nemben kötelező versenyt rendezni, az a már programban lévőkre nem vonatkozik ez az előírás. Pedig már nem lehetett arra hivatkozni, hogy vicc, amit a nők csinálnak, az 1897-es 12 méteres világrekordtól mára már 200 méter fölé kerültek ők is, de utasították már el azzal is, hogy a női síugrás nem egészséges. Százzal repülni és utána fejre esni szerintünk a férfiaknak sem egészséges, de ettől a kritikusok meg tudtak feledkezni. A női síugrás végül elérte célját, 2009-ben már vb-t is rendeztek belőle, és Szocsiban az olimpiai debütálás is meglesz. Az egyenlőség azonban még mindig nem teljes. A nők csak egy normálsáncos versenyen indulhatnak, míg a férfiak emellett nagy sáncon és csapatban is ugorhatnak.

Biatlon, vegyesváltó

A biatlon a lövészet esélykiegyenlítő hatása miatt eleve nagyon izgalmas, de ezt még lehet fokozni, azzal ha egy számon belül négyen tudnak hibázni, ráadásul a világ legjobb női és férfi versenyzői is egy csapatban vannak. A biatlon vegyesváltó világbajnokságon már bizonyított, most nehéz lenne megmondani, ki nyerhet, mert a szezonban, annak is a legelején csak egy ilyen verseny volt. Azt a csehek nyerték, de a norvégok tűnnek favoritnak. A váltóban a két nő 6 kilométert tesz meg sífutva, közben kétszer ötöt lő, először állva, aztán fekve. A két férfi is ugyanennyit lő, de ők 7,5 kilométert futnak.

Szánkó, vegyesváltó

Már eleve őrület egy szánkón 140-nel lezúgni egy jégvájatban, de hogy váltó legyen belőle, az minden képzeletet felülmúl. Sajnos, a látványra nem mennek rá, nem a pályán váltanak egymásba csúszva, – amúgy is elég balesetveszélyes a sportág – , hanem a cső végén kell egy nagy pacsit adni egy érzékelőnek, és már indulhat is fentről a következő váltótag.

Műkorcsolya, vegyescsapat

Minden bizonnyal a sportágban uralkodó oroszok lobbijának is volt köszönhető, hogy a műkorcsolyában már csapatversenyt is rendeznek. A csapatot egy férfi és egy női korcsolyázó, egy műkorcsolya- és egy jégtáncpáros alkotja. Mindegyik számban van rövid- és szabadprogram is. Az ezekre adott pontszámokból számítják ki a végeredményt.

Szabadstílusú sí, slopestyle

A deszkás-görkocsolyás-bmx-es kultúra a síakrobatikában és a snowboardban találta meg téli ikerpárját. A síakrobatikában a versenyzőknek egy 565 méteres pályán kell lejönniük, amit rámpákkal, ugratókkal tűzdeltek meg. A futam közben két pár síléccel és síbottal mutatnak be őrült szaltókat és csavarokat, amelyeket zsűri pontoz. A férfiaknál és a nőknél új a versenyszám.

Szabadstílusú sí, félcső

A síakrobaták korábban még félcsőben sem indultak olimpián. A verseny közben egy 234 méter hoszú, 18,3 méter széles jégteknőben kell bemutatni a trükköket a férfiaknak és a nőknek is.

Snowboard, paralel szlalom

A sízésben ritkán élhető át az egymás elleni harc, legtöbbször csak a részidőkből lehet érzékelni két versenyző közötti különbséget, a paralel szlalomban azonban már a laikus is könnyen megállapíthatja, ki a legjobb. Egy 320 méteres pályán egyszerre indulnak snowboardosok, aki később ér le, kiesik. A győztes a következő körben folytathatja.

Snowboard, slopestyle

A síakrobatákhoz hasonlóan a snowboardosok is ugratókon és rámpákon jönnek le egy 635 méteres pályán. Náluk is az a lényeg, hogy ki ad be több és nehezebb trükköt. A férfiaknál 30, a nőknél 24 versenyző van Szocsiban.