Itt az olimpia legnagyobb meglepetése

2014.02.11. 19:48
A snowboardosoknál dobogós sem lett a szupersztár Shaun White. A svájci Podladtchikov történelmet írt, ő a félcső új királya.

Shaun White azért ment Szocsiba, hogy megszerezze harmadik olimpiai aranyérmét félcsőben, a szám torinói és vancouveri bajnoka slopestyle-tól korábban visszalépett, hogy erre a számra koncentráljon.

Úgy is versenyzett, mint aki címvédésre készül, a száz megadható pontból 95,75-tel demoralizálta a mezőnyt a selejtezőben. Mögötte az éremesélyes, mindössze tizenöt éves Ajumi Hiranoé volt holtversenyben a második legjobb eredmény.

Sok versenyző panaszkodott a pálya minőségére, a címvédő White csak annyit mondott, nagy volt a javulás az elmúlt napokhoz képest.  Az esélyesek közül nem jutott egyből a fináléba, így elődöntőznie kellett a svájci Iouri Podladtchikovnak, övé volt a legjobb gyakorlat ebben a körben. 

A döntőben a kínai Csang és Podladtchikov mutatott be az elsők között erősebb gyakorlatot, majd jött White, és csoda történt.  A sportág szupersztárja olimpiai döntőben még sosem hibázott, itt most rögtön kétszer is, az elsőnél majdnem földre ült, így csak 35 pontot kapott, a második leggyengébb eredmény volt az övé. Dühösen kiabált, miután befejezte gyakorlatát.

A tizenöt éves japán Hiranónak viszont remekül sikerült az első gyakorlata, 90 fölötti pontot kapott, a második körben a kínai Csang jött fel mögé a második helyre. Aztán jött Iouri Podladtchikov, aki a döntő addigi legerősebb és legmeggyőzőbb gyakorlatát mutatta be, talán életében még nem volt ennyire jó futama, a bírók is díjazták, 94.75-re. A svájci edzői őrjöngtek, a versenyző térdre rogyva ünnepelt. 

Hirano - aki honfitársa, Hiraoka 92.25-ös pontszáma után a harmadik helyre csúszott vissza - hihetetlen magabiztossággal mutatta be trükkjeit, várható volt, hogy ő is bőven kilencven fölötti pontszámot kap, 93.50-et adtak neki. 

Még nagyobb volt a nyomás Shaun White-on, feladták neki a leckét, igaz, az első selejtezőben ennél magasabbra pontozott gyakorlattal kvalifikálta magát, ezt kellett megismételnie. De ami már kétszer tökéletesen ment neki olimpiai döntőben, most egyszerűen nem működött. Egy dupla cork után a földet súrolta, és a gyakorlat végén sem sikerült tökéletesen a landolás. Jött a bombameglepetés, nemhogy az olimpiai címét nem védte meg, a dobogóra sem került, 90,25 pontjával csak negyedik lett. 

A félcső új királya a huszonöt éves Podladtchikov lett, White egyik legnagyobb ellenfele. Négy éve nem fért fel a dobogóra Vancouverben, most történelmet írt, ő az első, aki megverte Shaun White-ot a téli olimpiák történetében. A japánok két érmet is szereztek, a mindössze 15 éves Hirano élete első olimpiáján rögtön ezüstérmes lett. 

Snowboard, félcső, férfiak

1. Iouri PODLADTCHIKOV 94.75

2. Ajumu HIRANO 93.50

3. Taku HIRAOKA 92.25