A téli olimpiák legendás lúzere ismét égett

2014.02.16. 12:53

Nyolc éve az amerikai Lindsey Jacobellisen röhögött a világ, a snowboardkrossz versenyzője a női szám döntőjében magabiztosan vezetett, miután többen is buktak mögötte. Elért az utolsó előtti ugratóig is, ahol az előnye birtokában megengedett magának egy trükköt. 

Rosszul ért földet, elesett, és száz méterrel a cél előtt saját hibájából elvesztette az aranyérmet, a svájci Frieden lett az olimpiai bajnok a huszonegy éves amerikai előtt. 

„Ha akkor megnyerem az aranyat, talán nem is versenyeztem volna már évekkel később. Ha sikerülne Szocsiban aranyérmet nyernem, akkor úgy gondolnék vissza a vancouveri hibámra, hogy az tett olyan emberré, aki ma vagyok" - nyilatkozta még az olimpia előtt. Megjegyezte, egyáltalán nem zavarja, hogy legendás bukása miatt emlékeznek rá a legtöbben. „Élveztem a snowboardot, a versenyt, át akartam adni a fanatizmusomat a nézőknek, nagy volt az előnyöm. Elcsesztem, van ilyen". 

Turin 2006 Winter Olympics | Women's Snowboard Cross Final

Szocsiba két térdműtét után érkezett, az olimpiai bajnoki cím viszont elmaradt, ráadásul megint emlékezeteset hibázott, csak most az elődöntőben. Éremesélyesként az élen haladt futamában, aztán jött két kisebb ugrató, a másodiknál nagyot hibázott, az első helyen elesett. Mindenki elment mellette, lőttek a továbbjutásának, a döntőnek és az olimpiai címnek. 

A negyeddöntőben kiesett a szám vancouveri bajnoka, a kanadai Ricker is, ő is bukott. Az új sztár a huszonegy éves cseh Eva Samkova volt, aki a negyeddöntőből és az elődöntőből is biztosan ment tovább.

A kabalából rajzolt bajusszal versenyző cseh a döntőben is hamar az élre állt, onnan pedig már nem tudták megfogni, a kanadai Maltais-t biztosan verte, a bronzérem a francia Trespeuch-é lett, miután ketten is kiestek előle. 

Snowboard, női krossz, olimpiai bajnok:

   Eva Samkova (Csehország)

2. Dominique Maltais (Kanada)

3. Chloe Trespeuch (Franciaország)