Szerdán óriásit bukott, szombaton nyert

2014.02.15. 21:08
Jött a papírforma Szocsiban a nagysáncon is, amelyet a normálhoz hasonlóan a lengyel Kamil Stoch nyert. A 41 éves Kaszai Noriaki addig járta az olimpiákat, míg végre összejött neki egy egyéni érem. A harmadik a szlovén Peter Prevc lett, a vert mezőnyben Simon Amman, a döntőt sem érte el Thomas Morgenstern.

Már az elődöntő is hozott meglepő eredményeket, nem jutott a döntőbe a világranglistán 9. osztrák Thomas Diethart, a nyolcadik Andreas Wellinger, valamint a szlovén Robert Kranjec sem. Thomas Morgensterntől az is csoda volt, hogy eljutott Szocsiba, a januárban súlyos sérülést szenvedett síugró csak a 40. lett abban a számban, amelyben már három olimpiai aranya van, és kiesett. Az utolsó előtti eredménnyel kvalifikálta magát a négyszeres világbajnok Simon Amman, ezzel gyakorlatilag az is eldőlt, hogy a 32 éves svájci ötödik olimpiai aranyérmét nem Szocsiban, nem ebben a számban fogja megnyerni.

Amman aztán a másodiknak ugrott a döntőbe, a szám címvédője alaposat javitott a korábban elrontott ugrásán és végül a 23. helyen végzett. A hatodiknak jött az orosz Dmitrij Vasziljev, a nap legnagyobb ugrását produkálta, 144,5 méterre repült, de ezzel is Amman mögött fejezte be.

Sokáig a német Kraus vezetett, majd a norvég Anders Fannemel kapott 264,3 pontot ugrására és az élre állt, a szlovén Peter Prevc azonban megelőzte. A döntőbe három legjobb eredménnyel kerülő ugró előtt ez volt a sorrend: 1. Prevc, 2. Fannemel, 3. Kraus.

Következett Severin Freund, csak 129,5 méterre repült, de ezzel is a második helyre jött fel. A japán Kaszait ölelgették társai az ugrása után, amelyre 277,4 pontot kapott és az élre állt. Maradt a lengyel Kamil Stoch, aki 132,5 méteres ugrással, hibátlanul kivitelezve, 278,7 pontot kapott és második szocsi aranyát, Lengyelországnak már a negyediket nyerte.

Külön ki kell emelni a 41 éves Noriaki Kaszait, a japán hetedik olimpiáján először nyert érmet egyéniben. Az elsőn, 1992-ben Albertville-ben a csapattal lett második, most pedig majdnem felért a csúcsra, mindössze 1,3 ponttal maradt le a lengyel mögött.

Stoch Vancouverben csak a 14. lett egyéniben, a mostani szezonban azonban szédületesen versenyez, Val di Fiemmében egyéniben vb-aranyat, csapatban bronzot nyert, vezeti a világkupa-sorozatot. Pedig az előjelek nem voltak túl jók, szerdán bukott az edzésen, az is kérdéses volt, el tud-e indulni a döntőben. A 26 éves zakopanei ezzel valóra váltotta álmát, mert aranyéremért utazott Szocsiba.

Síugrás, férfi nagysánc: 1. Kamil Stoch (lengyel) 278,7, 2. Kaszai Noriaki (japán) 277,4, 3. Peter Prevc (szlovén) 274,8.