Más ordított volna Pljuscsenko fájdalmától

2014.02.14. 17:57

Az olimpiai bajnok orosz Jevgenyij Pljuscsenko csütörtöki visszalépése megnyitotta az utat a csíkszeredai Kelemen Zoltán előtt, hogy bemutathassa a kűrjét péntek este a téli olimpián.

A román színekben induló Kelemen épp a 24. helyet csípte el, így szerezte meg a jogot. Négy éve Vancouverben a 29. lett, akkor esélye sem volt, hogy a rövid programból továbbjusson a legjobbak közé. Az orosz sajtóban megtámadták a Szocsiban a csapatversenyben már aranyérmes Pljuscsenkót, ki kellett volna még bírnia, nem így visszavonulnia.

A 27 éves Kelemen együtt volt vele a jégen a rövid program előtti bemelegítésnél.

„Nagyon furcsán kinyitotta az első ugrását, és utána lehetett látni a mozgásán, hogy valami nagyon nem stimmel. Ennek az embernek nem is tudom, hol lehet a fájdalomküszöbe, mert eddig elrejtette, bármi baja is volt. Sok versenyen indultunk együtt, mert neki is szüksége volt az újra kezdés után a pontokra, így eljött oda is, ahová a többi sztár nem, és ami az én szintem, csak hogy tudjon gyűjtögetni. A legszívesebben ordított volna a fájdalomtól, ahogy mások is tették volna a helyében, de nem tette, hanem méltósággal viselte, kibírta. Mondhatnak bármit róla, ő mindenkinek példakép kell legyen. 31 évesen mindent megtett még egy jó olimpiai szereplésért, még ebben a korban óriási akarata volt” - mondta a versenyző.

Kelemen a pénteki kűrben sokat rontott, ezért csak a 23. helyen végzett, a csalódottság most még nagyobb benne, pár napnak el kell telnie, hogy reálisan értékelje, mégiscsak élete legnagyobb sikerét érte el, egyben élete legnagyobb élményét érte el az orosz városban.

Ötévesen tanult meg korcsolyázni Csíkszeredán, és természetesen ő hokis szeretett volna lenni, mint mindenki más a városban, mert akkor kapott volna fejvédőt.

„Gyors voltam, alig tudtak utolérni az edzők, és mivel volt tehetségem hozzá, és nem is volt annyira veszélyes, mint a jégkorong a korinál maradtam. Nagyon jó közösség volt, ez is csak azt segítette elő, hogy koris legyek” - mondta.

Jelenleg Svájcban él és edz, 2017-ig ott is maradhat, gyerekekkel foglalkozhat. Korábban felmerült, hogy magyar színekben folytatja, de erre egyre kevesebb az esély, mert kifelé megy a sportágból.