Ireen Wüst a gyorskorcsolya királynője

2014.02.09. 14:45

Ireen Wüst ül újra a 3000 méteres női gyorskorcsolya trónján. A holland a címvédő a cseh Martiná Sáblikovát győzte le. A bronzérmet meglepetésre az orosz Olga Graf szerezte meg, aki ezzel pályafutása legjobb eredményét érte el. A 41 éves Claudia Pechstein leszorult a dobogóról, csak a negyedik helyen végzett.

Az olimpián Martiná Sáblikova nyerte a számot, a legutóbbi világbajnokságon, 2013-ban már a holland Ireen Wüst lett az első. Ebben az idényben Európa-bajnokságot rendeztek, ott is Wüsté lett az aranyérem.

Mivel a legjobbakat az utolsó párokba osztották be, így az Adler Arena közönsége egykedvűen figyelte az első hat párt, akkor lett először hangos, amikor az orosz Julija Szkokovát szólították a rajthoz. A 31 éves jekatyerinburgi meg is hálálta a szeretetet, és üdvrivalgás közepette 4:10-en belül ért célba, hárommásodperces előnnyel pedig átmenetileg az élre állt.

Az igazi verseny később jött. Anouk van der Weijden nyitotta a sort és egyből három és fél másodpercet javított a legjobb időn. A tizedik párig vezetett a holland, ekkor jött Olga Graf, aki a táv feléig még jelentéktelen időt ment, de a végére nagyon beerősített, és 2.28 másodpercet vert van der Weijdenre. A futam végére az Adler Arena pokollá változott, mindenki felállva tombolt.

A 41 éves, ötszörös olimpiai bajnok Claudia Pechstein sokáig jó eséllyel próbálkozott, de a végére elfáradt és nem sikerült jobbat mennie Graf idejénél. Jött a címvédő Sábliková, aki meglepően lassan kezdett, nemcsak az élre nem állt, de még a párja, a lengyel Katarzyna Bachleda-Curus is előtte ment. Aztán beleerősített és végül 1.52-vel Graf elé ért be.

Még két pár, két holland volt hátra. Ireen Wüst az első méterektől óriási erővel vágott bele, azonnal átvette a vezetést és előnye fokozatosan nőtt. Végül 1.61-gyel megverte Sáblikovát, ezzel visszavágott a 2010-ben, ezen a távon elveszített első helyért a cseh gyorskorcsolyázónak.

A 27 éves Ireen Wüst – aki nyiltan vállalja biszexualitását – a harmadik olimpiai bajnoki címét nyerte. 2006-ban, Torinóban, minden idők legfiatalabb holland gyorskorcsolyázó olimpiai bajnoka lett. Vancouverben 1500-on nyert, 3000 méteren viszont borzasztó gyenge időt futott és csak a 7. lett, majdnem hat másodperccel kapott ki Sáblikovától. Wüst összesen 13 világbajnoki címmel is büszkélkedhet. Ebben a szezonban szinte mindent megnyert, ahol elindult.