Csalást kiáltanak az orosz arany után

2014.02.21. 10:15

Sok szakember értetlenül áll az orosz Agyelina Szotnyikova műkorcsolya-győzelme előtt. Szerintük érezhető volt az orosz nyomás, ezért nem volt fair a pontozás a csütörtöki női döntőben Szocsiban.

Az amerikai Ashley Wagner teljesen kiakadt. Szerinte a bírók érdemtelenül pontozták túl a két orosz versenyzőt, Agyelina Szotnyikovát és Julija Lipnickaját.

„Úgy érzem magam, mint akit átvertek" – mondta a hetedik helyen záró Wagner, aki érzése szerint a rövid és a szabadprogramban is nagy hiba nélkül zárta a kűrjét.

Az előtte végzők közül többen is buktak, Aszada Mao, Lipnickaja és Gracie Gold is. „Az emberek nem akarnak olyan sportot nézni, ahol azt látják, elesnek a korcsolyázók, de mégis jobb pontokat kapnak azoknál, akik tisztán mennek végig" – méltatlankodott.

„El kellene felejteni a névtelen bíráskodást. Nagyon sok változás kéne, ha rajongói bázist akarunk építeni" - mondta.

Szotnyikova hihetetlen sokat kapott a szabad programjára, a 149.95 pont 18-cal több eddigi legjobbjánál. „Ez nagyon nagy pontszám. Benne van, hogy Oroszországban az orosz közönség segített. Szotnyikova jól korcsolyázott, de nem hinném, hogy nyolc ponttal jobb volt Carolina Kostnernél" - mondta Johnny Weir, háromszoros amerikai bajnok.

1984 és 1988 olimpiai bajnoka, Katarina Witt is a koreai Kim Juna győzelmét várta: „Le vagyok sújtva az eredménytől, nem értem ezt a pontozást."

Más vélemények szerint Szotnyikova megérdemelten nyert, mert technikailag erősebb volt a programja, egy triplával többet is ugrott, mint a második helyen végző Juna.

A műkorcsolyázóknál korábbi olimpiákon is volt már botrány, 1998-ban Naganóban és 2002-ben Salt Lake Cityben is kiderült, hogy megvásárolták a pontozókat. Az 1998-as botrányban érintett ukrán Jurij Balkov most is pontozott, ez is erősíti a gyanút, hogy a rendszer nem tiszta. Többen azt is kifogásolták, hogy az orosz szövetség korábbi elnökének felesége, Alla Sehovcova is a zsűriben ült.